Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

София. След успешно издържани изпити, общо 97 нови правоспособни екскурзоводи са вписани в Националния туристически регистър от началото на годината до 10 декември 2021 г., като само за периода на управление на служебното правителство – от 12 май до 10 декември 2021 г., издадените идентификационни карти за гидове са 40.

От януари до момента в Министерството на туризма са проведени 2 изпитни сесии за придобиване на правоспособност за упражняване на професията „Екскурзовод“, като допуснатите до явяване на изпит са били 81 лица, а успешно издържалите – 47.  

По отношение на осъществени процедури по придобиване на правоспособност за упражняване на професията „Планински водач“ е проведен един изпит в периода 9-11 ноември 2021 г. До явяване на изпит са били допуснати 44 лица, като успешно издържалите са общо 32. От началото на годината вписаните правоспособни планински водачи в Националния туристически регистър след успешно издържан изпит са 44, като в рамките на служебния кабинет право да практикуват тази професия са получили 23 човека.

Въпреки трудностите, с които представителите на тези две високо квалифицирани професии се сблъскаха в безпрецедентните условия на световната пандемия, тези данни показват, че интересът към професията „екскурзовод“ и „планински водач“ остава и това дава надежда за възстановяването на туристическия сектор в разнообразието и пълнотата му от сегменти.

Сподели публикацията