Slide
Slide

Шумен. Поредната зала на един от най-големите пазители на паметта в страната – Регионалният исторически музей (РИМ) в Шумен, е изцяло обновена това лято. В реновираната експозиция, разработена на основата на дизайн проект, са изложени най-ценните единични и колективни находки от отделите „Праистория“, „Антична археология“, „Средновековна археология“ и „Нумизматика“. Разположени в специално изработени витрини и оформени ниши с художествено осветление, те се открояват на тъмносиния и тъмнолилавия фон.

Най-ранният артефакт в трезора е златно мънисто с тръбовидна форма, открито през 2013 г. по време на проучвания на селищна могила Сушина. Датирано е към втората половина на V хил. пр. Хр. От античните материали впечатляват златните и сребърните накити, култовите предмети, съдовете, Гърчиновската матрица. Показани са и две от значимите колекции на отдела – инструменти за производство на ювелирни изделия и бронзова пластика от I – III в. По атрактивен начин е представено златното съкровище от тракийската гробница при с. Ивански – 42 елемента от конска амуниция.

Обновяват се информационните табели в Природен парк „Шуменско плато“ (снимки)

Не по-малко въздействащи са експонатите от Средните векове. Голяма част от тях са от Шуменската крепост – накити, предмети на християнския култ и др. Внимание привличат колективните находки – съкровищата от наушници и съдове от последния период на нейното съществуване. Място е отредено също за гробните находки от Дивдядово, Кабиюк и столицата Плиска. Експонирани са още апликации и накрайници от коланни гарнитури и различни видове оръжие.

Нумизматичният материал проследява развитието на паричните знаци от възникването им като домонетни форми през VI в. пр. Хр. до номиналите, циркулирали през XIX в. Най-ранната монета в експозицията е хемихекте на Кизик от V в. пр. Хр.

Изложени са антични – гръцки и тракийски, римски републикански и императорски, византийски и български средновековни, османски емисии. Няколко са съкровищата – колективните монетни находки от Шуменската крепост, с. Хан Крум, ул. „Петър Делян“. Представени са избрани екземпляри от колекцията оловни печати, както и матрици и други технологични материали.

Най-интересните и впечатляващи находки от зала „Съкровищница“ са претворени в сувенири за всички, които желаят да инвестират в спомен – на място в Музейния бутик или чрез електронния магазин на официалната интернет страница на културната организация museum-shumen.eu.

Сподели публикацията