Кръглият отвор над кладенеца е считан от древните за връзка между подземните води, Луната и растителността
Slide
Slide

Неразкрита царска гробница и останки от древна цивилизация. Това са част от загадките на местността край Брезник

Кристиан ИВАНОВ
Кореспондент в Перник и София

Малко след пределите на прастаро гробище, осеяно с големи каменни кръстове, и след като се мине край мълчаливите води на красив водоем, пътеката рязко се стеснява. Пътешественикът се оказва прегърнат в шубрака на вековна гора. Изкачването нагоре, към храма кладенец над брезнишкото село Гърло, носи усещане за нещо мистично. Точно като във филмите за авантюриста-археолог Индиана Джоунс и тук витае сянката на спиращо дъха приключение. Загадка, продължаваща отвъд границите на всичко, което познаваме…

Харисън Форд изигра блестящо археологът-авантюрист Индиана Джоунс

За съвременната наука

храмът-кладенец е открит при разкопки през 1972 г.

Научният екип е ръководен от проф. д-р Димитрина Митова-Джонова. Тя го свързва с ранна фаза на човешка цивилизация, която по-късно изгражда постройките „нураги“. Те са запазени на италианския остров Сардиния.

Каменни стъпала водят към вътрешността на храма

Има и друга версия. Тя е, че

храмът кладенец е телескоп за наблюдаване на конкретна звезда

или съзвездие от древните жреци-астрономи. Има научни твърдения, че космическият рефлекторен телескоп „Хъбъл“, който е изведен в орбита около Земята от НАСА и изпраща научна информация на астрономите, в основата си работи на същия принцип като кладенеца от Гърло.

Усещането на вътре в храма кладенец е мистично

Красивата природа и многобройните неразкрити загадки, привличат все повече любители на мистерии. Повечето то тях са млади хора, решени да надникнат поне за малко в древния храм.

Местните в Гърло вече са се научили умело да упътват любопитни туристи.

Те пристигат от цялата страна и стават все повече. Вероятно защото в близост се намира и живописното ждрело на река Ерма със своите спиращи дъха гледки. А това дава възможност да се съчетае разходка в лабиринта от древни тайни край Гърло с поход сред суровата прелест на трънския край.
Какво знаят учените за Гърленският храм кладенец? Не е много. Въпросите продължават да бъдат повече от отговорите.

„Храмът е изграден на рида Кула, на чиито връх през късно-бронзовата епоха е имало светилище, а през късната античност – крепост – разказва бившият директор на музея в Брезник Аниела Асенова. – В подножието на Кула има 9 извора. Над най-високият е изграден храм кладенец. На 50-60 метра източно от него е разкрита римска баня. За съжаление, сега банята е обрасла с гъста растителност. В самия храм са открити остански от куче, от лисица, особен вид вълк. Също така от заек, от домашна и дива котка, и от водна костенурка. Тези животни са свързвани с бог Енки от Шумерско-акадския период. Енки е покровител на подземните води и на земеделието. Неговото свещено дърво е дъбът.

Проучванията сочат, че

кръглият отвор над кладенеца е считан от древните за връзка между подземните води, Луната и растителността.

Бог е Енки е повелителят на нощния небосвод и звездите. Най-вероятно при лунно затъмнение Луната се отразява във водното огледало. Луната е източник на сладките води, този култ не е чужд и на траките. Съществува мнение, че обичаят Сурова, който и до днес се чества в този район на България, е далечен спомен от прастар култов церемониал, свързан с храма край Гърло.

Храмът кладенец край Гърло е единствен по рода си в България

Маските и облеклата, обличани за Сурова, са подобни на тези, носени в Сардиния. Известно е, че там също се намира подобен храм кладенец. Сега светилището край Гърло се посещава много, въпреки, че да се стигне до него е цяло приключение. Истина е, че

цялата местност наоколо е обвита в мистерия.

От местни хора съм чувала преданието, че в района край храма са погребани владетели – мъж и жена. Това се е случило далеч преди по нашите земи да се заселят прабългарите. Тази хипотеза е известна на иманярски групи, които за нещастие, често изпреварват археолозите. Сигурна съм че около храма кладенец има и неразкрито селище. То трябва да се търси от подготвени научни екипи но никой до този момент не си е направил труда да направи нужните проучвания. Всеки си говори, но реални резултати няма. Въпреки че

храмът кладенец край Гърло е най-старият от този вид.

Според местните, наоколо има хилядолетна пещера, както и лековити извори. Твърди се, че в пещерата, до която са имали достъп малцина, са видени праисторически рисунки. Официално потвърждение засега няма.“
Каква е истината? Тя е продължава да бъде някъде там, край Гърло. Загадката търпеливо чака своя Индиана Джоунс, за да бъде разкрита. И така вече повече от 4000 години…

СНИМКИ: Кристиан ИВАНОВ

Храмът край Гърло е на повече от 4000 години

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията