Тихомир Янакиев, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Созопол. Кметът на община Созопол Тихомир Янакиев официално откри летния туристически сезон. Това стана на сцената на централния плаж в красивото морско градче, където местните жители и гости на града се насладиха на изпълненията на Deep Zone Project и на огнено шоу.

На откриването на летния сезон присъстваха народни представители, предприемачи и журналисти. Ето какво сподели Тихомир Янакиев пред Bgtourism.bg.

– Г-н Янакиев, с какви надежди община Созопол влиза в новия туристически сезон?
– С оптимизъм! Искрено се надявам за поредна година нашите сънародници да изберат Созопол и българското Черноморие за лятната си почивка.

– Днес в Созопол чуваме румънска, немска, английска, руски и полска реч. Има и много български туристи, които се разхождат по калдъръмените и красиви улички в града. Какви туристи почиват в Созопол?
– Вие вече сте констатирали, че имаме богато разнообразие от туристи. Искрено се надявам тази година да има повече туристи от Западна и Централна Европа, защото няма да има много туристи от Русия и Украйна – по някакъв начин тяхната липса трябва да бъде компенсирана. Времето ще покаже дали ще успеем. Община Созопол се е постарала от своя страна да бъде по-чиста дестинация – има нови подземни контейнери, има повече паркинг места.

Най-новите работни места в туризма

Инфлацията е 15%, а всички знаем, че е поне 40% само за тази година. Това предполагаше и ние да увеличим цените. Един турист, когато дойде на почивка иска да получи качествен продукт. Затова ние се стремим Созопол да е по-чист град. Лошото беше, че тази година бе по-късно приет бюджета на Общината, това се дължи на по-късното приемане на националния бюджет. Не успяхме да направим ремонти, които бяха планирани преди летния сезон – ремонти на тротоари и бордюри, ще ги направим през есента. За следващия летен сезон ще сме перфектни!

– Проведохте ли среща с туристическия бранш преди началото на сезона и какви са техните опасения?
– Проведохме среща. Очаквах да има по-голямо присъствие от тяхна страна. Опасенията им са свързани с това дали ще може да заместим рускоговорящите туристи. Топката не е само в полето на държавата, но и в полето на частния предприемач, за да може той така да направи, че да предложи качествен туристически продукт. Аз никога не съм ходил в Гърция и не съм почивал там, но това което получавам като информация е, че продукта, който се предлага е качествен. Хората казват, че плащат, но са доволни от това, което получават като ниво на продукта.

– Какви са краткосрочните и дългосрочни планове за развитие на Созопол. Привличате ли и повече инвеститори на база на това, че Созопол изглежда по-цветен и по-чист град?
– Изключително трудна ни е комуникацията с Министерството на културата и в частност НИНКН (Националният институт за недвижимо културно наследство) – това е институтът, който администрира паметниците на културата, разрешителните за строеж и съгласуванията се бавят дълго време и почти никой не спазва законоустановения 4-месечен срок. Това от своя страна отблъсква инвеститорите, а под режим на НИНКН са целия Стар град, части от новия град, части от Буджака, една не малка част от Созопол е под тяхна юрисдикция.

Ето какво сподели Тихомир Янакиев на сцената на централния плаж при откриването на летния туристически сезон

Сподели публикацията