София. 11-класничката Искрена Димитрова от Езикова гимназия „Гео Милев“ (Добрич) спечели престижното първо място в националното състезание на Асоциацията на Кеймбридж училищата. Възпитаничката на елитното учебно заведение е с първи език немски, но е впечатлила организаторите и с отличните си познания на английски. Награждаването се е провело в хотел „Маринела“ в столицата. Присъствал е и самият автор на Граматиката на Мърфи,
Реймънд Мърфи.

„Успехът на това състезание беше едно много приятно преживяване, което ще ми остави хубави спомени. Победителите на първо място от ниво B1 и B2 имат право да участват в международното състезание, което тази година ще се проведе в Сърбия, така че пътуването, което предстои, ще бъде нещо много интересно. За успеха ми голяма заслуга има и моя преподавател по английски език Красимира Кръстева“, сподели за BGtourism.BG Искрена Димитрова.

Ученичката уточни, че първият етап е бил  вътрешноучилищен кръг, който е бил с тестови въпроси.

„След него беше националният кръг, който също съдържаше тестови въпроси + задача за слушане и съчинение. Всичко беше много добре организирано. За националния кръг също имахме предоставени храна и вода на всеки чин и подарък книга (на английски)“, разказа Димитрова.

„Учила съм английски още в основното училище и още тогава много ми хареса самият език, но реших, че ще ми бъде по-полезно да изучавам немски в гимназията, понеже английският вече е много разпространен и в днешно време се учи не само в училище, а и от интернет. Голяма част от информацията в мрежите е на английски и младото поколение много лесно свиква с него“, посочи още талантливата ученичка.

Националното състезание се е провело през април в столицата, а днес е била официалната церемония по награждаването, защото всичко се проверява от международната комисия.