Интересът към Австрия през ноември е близо 13% повече спрямо миналата година.
Slide
Slide

Има редовни полети от Летище Варна до Виена. Информационна агенция BGtourism.BG селектира шестте най-интересни туристически атракции в австрийската столицата, за да може да улесни и обогати вашия маршрут.

1.Дворецът Шьонбрун
Дворецът Шьонбрун с 1441 стаи е сравним по величие с Версай. Той е една от основните туристически атракции във Виена. Дворецът е построен между 1696 и 1712 г. по молба на император Леополд I и е превърнат в императорския летен дворец от Мария Тереза. Паркът на дворецът предлага много атракции като Тайната градина, най-старата зоологическа градина в света, лабиринти, както и мраморната лятна къща Gloriette, разположена на върха на висок 60 метра хълм.

2. Дворецът Белведере
Белведере е неразделна част от историческата сцена на Виена, състояща се от няколко дворци и оранжерия, която датира от края на 17-ти век. Състои се от барокови дворци, Долен и Горен Белведере; дворцови конюшни и оранжерия, всички в парк в бароков стил. По време на Френската революция дворците са служили като дом на френските кралски лица, които бягат от страната си. Белведере е зашеметяващ, ако гледате към него през нощта, когато всичко е осветено, както и прекрасната гледка към Виена.

3. Виенска държавна опера
Посещението във Виена не е пълно, без да се види операта. Градът е синоним на величествената форма на изкуството и Виенската държавна опера е идеалното място да отидете и да гледате представление. Открита през 1869 г. на Рингщрасе, голяма част от операта е била разрушена от бомба по време на Втората световна война и е възстановена през 1955 г. под формата на елегантна сграда с висок ренесанс, която виждаме пред нас днес. Интериорът е еднакво разкошен, със своите мраморни стълбища, луксозни фоайета и самата спираща дъха аудитория. С многобройни опери, балети и класически концерти,които се изпълняват ежедневно, Виенската държавна опера има за всеки по нещо.

4. Грабен
Грабен е една от най-известните улици в центъра на Виена. Думата „Грабен“ означава „окоп“ на немски и датира от старото римско селище в австрийската столица. В онези дни Виена е била заобиколена от градска стена с окоп. По-късно ровът бе запълнен и станал една от първите жилищни улици във Виена. Занаятчиите първоначално живеели в дървени къщи на Грабен, но постепенно се превърнали в пазар и по-късно в жилища на елита на града. Днес тя е алея с луксозни магазини и много местни магазини с прочутият Виенски порцелан.

5. Катедралата Св. Стефан
Катедралата Св. Стефан, известна още като Стефандом, имала скромно начало като енорийска църква през 12 век. Днес тя е родната църква на католическия архиепископ във Виена. Църквата е била разрушена по време на Втората световна война, но е била възстановена за седем години, а богослуженията все още се провеждат ежедневно. Катедралата, една от най-важните забележителности на града. Впечатляващият му покрив е покрит с 230 000 плочки. Катедралата разполага с повече от 18 олтара, всички построени по различно време, както и ценни произведения на изкуството.

6. Императорският дворец Хофбург
Имперският дворец Хофбург е играл неразделна част от австрийската правителствена сцена, откакто е построен през 13-ти век. През вековете е бил дом на някои от най-влиятелните важни личности в Европа, включително Хабсбургите и владетелите на свещената Римска и Австро-Унгарска империя. Днес тя е музей и дом на президента на Австрия. Дворецът има многобройни крила и зали, изградени от различни кралски особи през вековете, но само три части са отворени за обществеността днес: Императорските Апартаменти; Музеят Сиси, посветен на Елизабет, съпруга на император Франц Йосиф, и Сребърната колекция, колекция от имперски предмети от домакинството.

Източник: Touropia

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията