Slide
Slide

Финландският град Тампере наскоро бе обявен световна столица на сауната. Защо ли? Една е главната причина и тя е много простичка – градът може да се похвали с най-голям  брой обществени сауни в сравнение с други градове на планетата. Смята се, че във Финландия има близо 2 милиона сауни. Местните жители толкова много държат на сауната, че във всяко второ жилище в страната има отделна стая до банята, която е сауна.

В Тампере сауните са начин на живот

В Тампере сауните не са просто нещо, което посещавате от време на време, за да се отпуснете. По-скоро те са жизненоважна част от местното наследство и насърчават усещането за принадлежност към местната култура. В Тампере сауните не са само за отдих през уикенда или когато сме на почивка – те са начин на живот, наследство и култура.

Финландският град може да се похвали с богата история на саунитe, тук има над 20 обществени сауни. Един от най-интересните исторически обекти в Тампере е най-старата и най-дълго действаща сауна. Разположена в района на Пислала, сауната Rajaportti обслужва местните жители повече от сто години – откакто е построена за първи път през 1906 година.

Други важни факти за Тампере са многобройните сауни, разположени в близост до замръзващите езера – като сауните Рауханиеми или Каупиноя или тези, разположени в близост до езерото Каукакайрви. Те ни предлагат типично финландско изживяване – възможността да поплувате в ледените води и да излезете по-силни и по-добре подготвени да посрещнете студеното зимно време.

Ако все още не сте убедени или просто търсите още повече възможности, не забравяйте да разгледате сауните Tohloppi и Hervanta, в покрайнините на Тампере. И двете предлагат незабравими традиционни финландски изживявания, които бихте съжалявали, че сте пропуснали.

Разбира се, Тампере предлага безброй други забавни възможности за своите посетители. Ако посетите финландския град, не забравяйте да разгледате многобройните му уникални музеи и други културни места – всички те са подкрепени от град, който има за цел да бъде интелигентен, технологичен и готов да отговори на нуждите на туристите и местните си приличат.

Габриела Тодорова

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията