Slide
Slide

София. Дигитализация. Плащаме безконтактно, онлайн, през телефона сигурно и лесно. Темата става по-достъпна и разбираема на второто издание на конференцията SECURITY OF DIGITAL PAYMENTS на 6 март в Интер Експо Център. Най-новите дигитални решения влизат в телефона само с един клик.
Бърза идентификация
Конференцията цели да направи картовите, онлайн и мобилните плащания по-сигурни и по-достъпни. Новата директива на ЕС за платежните услуги PSD2 ще стимулира банковия сектор да отвори своите системи, да улесни плащанията. Чрез него ще се улесни навлизането на нови играчи на пазара, които могат да се превърнат в конкуренти на банките. Развитието на технологиите и конкуренцията раждат все по-удобни и сигурни решения за идентификация и дигитални плащания, които да са бързи и удобни за потребителя, но да с достатъчно високо ниво на сигурност. На конференцията ще бъдe представенa модерна система за идентификация, която ще се ползва от мобилно устройство без каквито и да било знания и умения у крайните потребители, което я прави изключително достъпна.
Лесно безконтактно плащане
Ще може да плащате навсякъде и да получавате плащане през телефона чрез приложението Phyre, нови системи за електронна идентификация и решения за превенция на източването на милиони по сметките.
Конференцията се организира за втори път от Интер Експо Център. Партньори на събитието тази година са Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами (АСЕРИ, България), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска Финтек Асоциация.
Първата сесия акцентира върху трансформацията на банковия сектор. Какви са новите изисквания, на които банките ще отговарят? Готови ли са за новите предизвикателства? Какви решения ще предложат да се увеличат картовите плащания и да останат конкурентни на пазара? Целта е преди всичко данните да са по-сигурни и защитени.
Засичане на хакерски атаки
Втората сесия навлиза в бъдещето на картовите, онлайн и мобилните плащания. Какви решения предлагат консултантите – нови приложения за лесни дигитални разплащания, нови онлайн продукти за 3D разпознаване, за електронен подпис, за засичане на хакерски атаки и измами, за борба с онлайн престъпността.

В момента в България картовите плащания заемат сравнително малък дял. Повече от половината от трансакциите (над 200 млн. годишно) са през банкомат, по-малък е делът през постерминал, онлайн и мобилните плащания имат съвсем малък дял. В Европа тенденцията е обратна. А според World Payments report глобалните непарични трансакции през 2018 г. надхвърлят 482 млрд. евро, като се очаква за периода 2016 – 2021 г. да се увеличат с близо 13%. Най-голям ръст – средно с 21%, се предвижда да има в развиващите се страни. България притежава изключителен потенциал.
Българите използват най-много социалните мрежи, но избягват електронната търговия. През 2017 г. делът на интернет потребителите, които са поръчали стоки и услуги по интернет, е бил 27% при среден дял за съюза 68%. Онлайн банкирането също е услуга, която се ползва от много малка част от населението – 9% от всички потребители в интернет.
Събитието ще се случи в рамките на единственото в България изложение за сигурност и високи технологии SECURITY EXPO (6 – 9 март). Високите технологии в сферите на видеонаблюдението, пожароизвестяването, пожарогасенето, контрола на достъп, биометрията, дигиталната сигурност и сигурността на информацията са акцент на 26-тото издание на SECURITY EXPO. Форумът е водещ за сектора в страната и на Балканите. Организира се от Интер Експо Център и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Повече за новите продукти и участниците може да научите на securityexpo.bg.
От 1 януари 2005 г. до 18 април 2018 г. има регистрирани почти 9000 случая на кражба и злоупотреба с данни.
Няма съмнение, че ситуацията с киберпрестъпността е повече от сериозна.

Сподели публикацията