Slide
Slide

Варна. Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с кмета на Варна Иван Портних и с представители на контролните органи за подготовката на сезона.

„Създадена е организация, свързана с проверките на морските плажове. Ще имаме изнесени приемни на териториите на националните ни курорти. Срещаме голямо съдействие от МВР и всички контролни органи, свързани с осигуряването на спокойното пребиваване на туристите и получаването им на качествена туристическа услуга. В област Варна има 23 неохраняеми плажа. Нашите проверки стартират от 1 юни. Минимум по три проверки правим на плаж. Вчера издадох заповед за избор на наемател на плажове Камчия 4-5“, заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Николина Ангелкова посочи, че спадът на заявките за полети за летище Варна е минус 13 процента към момента, основно от пазар Германия, а на Русия около минус 7 процента, което обаче се компенсира до известна степен от ръстовете на други пазари.

„От пазарите, които увеличават своя дял на туристи, се отличава Украйна с 50 % ръст, Великобритания има 19% увеличение, Израел 16%, Франция 12%, Полша и Чехия по 10%. Картината е много динамична, като юни месец ще бъде показателен как се очертава целия летен туристически сезон. Разработваме специална програма как да привлечем повече чартърни полети, не става въпрос за субсудиране, тъй като сме държава членка на ЕС и нямаме право, а търсим и проучваме и други механизми, които предлагат Гърция, Испания, Кипър, Хърватска и др. държави. Надявам се до един месец доклада на международния консултант, с който работим да бъде готов и да го подложим на обществено обсъждане. Това ще ни позволи да привлечем допълнителни полети и да разширим крилата на сезона“, добави Ангелкова.

Пилотно ще бъде реализирана инициативата „Денят за Вас“. Тя ще даде възможност на туристите безплатно да посещават безплатно за ден културно-исторически забележителности. Скоро ще бъдат публикувани списъка и графика на отделните обекти.

„Варна е дестинацията четири сезона. Морската столица е готова за летния туристически сезон. Благодаря на министър Ангелкова и на правителството за подкрепата за реализацията на редица ключови инфраструктурни проекти, които съм убеден, че ще са от сериозна полза, както за туристическия бранш, така и ще намалят напрежението в централната градска част. Благодаря на представителите на всички институции, които работят активно и сме в добра координация за протичането туристическия сезон. С натрупания опит ще успеем да обезпечим, както всяка година, нормалното протичане на сезона. Като Община сме се постарали да направим интересен културен събитиен календар, на които морската ни столица ще е домакин“, заяви Портних.

Сподели публикацията