снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

В следващите дни температурите скачат до 40 градуса

София. Слаб студен атмосферен фронт преминава над страната. Ще се усети само в планинските масиви на Западна и Централна България. Очакваме в следобедните часове там незначителни превалявания. Денят ще е горещ с температури между 32 и 37 градуса, съобщи Нова телевизия. Най-горещо следобeд ще е по поречието на река Дунав, от двете страни на Централна Стара планина, в Горнотракийската низина и районите на Хасково и Ямбол. В 13 области е в сила жълт код за високи температури.

По Черноморието ще бъде прохладно с температури от 26 до 29 градуса по южното крайбрежие. Температура на водата ще бъде 26-27 градуса, а вълнението на морето – слабо.

В събота са възможни слаби превалявания в незначителни количества в източната част на страната. А от неделя нататък стабилен антициклон ще задържи времето сухо и топло до средата на следващата седмица. Температурите ще са високи – около Дунав и в югозападна България ще надминат 40 градуса.

Културен афиш на Община Добрич 12-18 август

През почивните дни и в самото начало на следващата седмица атмосферата над страната ще се насити с прах от пустините на Африка. Концентрацията му ще е по-значителна в западната половина на страната. Очаква се прахът да се изнесе от нашите географски ширини в понеделник-вторник.

Мощна гореща вълна е обхванала южните райони на континента. Сърцевината й постепенно ще се измества на изток през Италия към Балканския полуостров. На Балканите следващата седмица ще се отбележат високи температури по Адриатическото крайбрежие, Албания, Косово, Македония, Черна гора и Гърция. У нас жегата ще настъпва от запад. Относително захлаждане очакваме около 16-17 август. Студент атмосферен фронт ще свали леко температурите за 2-3 дни с превалявания. След това – отново жега с тенденция за прохлада с валежи чак в последните дни на август.

 

Сподели публикацията