Slide
Slide

Здравейте, приятели на BGtourism.BG!
Вече сме в четвъртата седмица на нашата рубрика „В неделя е време за …“. Тя се радва на голям интерес и често сме полезни на нашите читатели в избора им за закуска, обяд или вечеря. Ние ви подготвяме за последния ден от седмицата, като помагаме в избора. Заедно с шеф Антон Димитров Ви предлагаме традиционни рецепти или интересни предложения от най-новия свят на кулинарията. В неделя е време за …. релакс, а защо не и да си подарим вкусни моменти, като се развихрим в своята кухня.

Свинско филе с пюре от целина и моркови, гъби и сос от карамелизиран лук

Необходими продукти за 6 порции:

1.200 кг свинско филе
100 гр гъби кладница
300 мл телешки булюн
1 средно голяма глава целина
200 гр пресни моркови
10 гр брашно
2 глави лук
2 стръка мащерка
2 стръка розмарин
80 мл сметана за готвене
100 гр масло
Сол
Черен пипер

Начин на приготвяне:

Лукът се изчиства и се нарязва на тънки жулиени, след което се готви на бавен огън в продължение на 30-40 минути, докато се карамелизира и придобие тъмен кафяв цвят.
Преди това почистете главата целина и морковите и ги сварете до пълна готовност, след което ги поставете в блендър или кухненски робот докато все още са горещи, добавете сметаната и 60 грама масло и блендирайте заедно в продължение на 1 минута, докато не се получи гладко и кремообразно пюре, овкусете го със сол и черен пипер.
След като лукът е готов, добавете към него 20 гр масло и брашното и гответе заедно за 2-3 минути докато брашното се сготви, след което добавете телешкия булюн, мащерката и розмарина и оставете сосът да къкри на слаб огън за 20 минути. През това време почистете свинското филе от ципите, разпределете го на 6 равни порции, овкусете го и го гответе за 2 минути от всяка страна в сгорещена мазнина. След това го поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути или до готовност.
Докато сосът и месото се готвят, почистете и нарежете гъбите на едри парчета и ги сгответе в сгорещена мазнина за 2-3 минути, овкусете ги. След като сосът е готов, извадете мащерката и розмарина, след което го поставете в блендера или кухненския робот и го блендирайте до получаване гладка смес. Прецедете сосът с финно сито и го върнете обратно на котлона, за да се сгъсти достатъчно добре. Овкусете го и добавете 20 гр масло към него. Сервирайте всички компоненти на ястието топли.

Начин на сервиране:

Препоръчвам ви да използвате голяма плоска чиния за по-добра презентация. В центъра на чинията сложете няколко лъжици от пюрето. Отгоре него сложете свинското филе вертикално в средата, подредете гъбите в чинията и полейте ястието със соса.
Добър апетит!

Шеф Антон Димитров

abmdimitrov@gmail.com, Следвайте Антон Димитров в Инстаграм

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!

 

Сподели публикацията