Текст и снимки Добрич онлайн
Slide
Slide
Втори фестивал на сармата и кюфтето се състоя днес в град Генерал Тошево. Това беше кулминационното и заключителното събитие за празника на града. Специален гост бе Ути Бъчваров.

„Тази година акцентът е върху пържените кюфтета, руската салата и разбира се зелеви сарми за мирис, тъй като е типично наше ястие”, заяви кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. „Всичко, което ще бъде приготвено тук днес ще бъде раздадено на хората за здраве и берекет”, допълни той.

Доброволци, ръководени от легендарния Ути Бъчваров приготвиха над 200 кг руска салата.

„За пореден път се убеждавам, че кулинарния шовинизъм е нещо важно и това ще спаси България от безличие, защото когато определените райони си имат празници като този, това означава, че не всичко е загубено. Тук готвим с местно прасе, миналата година правихме сарми, тази година правим пържени кюфтета и руска салата и всички са много щастливи”, каза Ути Бъчваров.

Бе проведено състезание по правене на кюфтета „Размерът има значение”. Всеки от участниците трябваше да направи кюфте, което да е с идеалните генералтошевски размери – 78 грама.

Най-близо бе Веселина, нейното кюфте бе точно 77 грама. Наградата бе главата на прасето, което бе сложено на площада на града.

В тазгодишното издание на фестивала се проведе състезание за най-вкусно пържено кюфте за 2018 година, в него  премериха сили 7 участници.

За доброто настроение на празника се погрижиха Детска фолклорна студия“Добруджа“ и Фолклорен танцов състав „Негру вода“, Румъния. От 18 часа на сцената ще излязат група D2 и Любо Киров, а от 19 часа ще е празничната заря.

Сподели публикацията