Снимка: Shuttertsock

Балчик. След големия интерес, който предизвика в Унгария изложбата отпътува за чешката столица. Фото – изложбата “Вечната красота на Двореца в Балчик” включва снимки на движими и недвижими културни ценности, архитектурни елементи, артефакти и градини изграждащи архитектурно-парков комплекс Двореца.  Авторските снимки на Ясен Казанджиев и Румяна Тенева представляват 40 цветни отражения на впечатленията, които кралската атмосфера в дворцовия комплекс оставя в професионалните фотографи. В момента двамата фотографи живеят и работят в Испания. Освен многобройните самостоятелни и колективни изложби, които реализират в различни точки на земното кълбо, те осъществяват и международния етнофестивал “Без граници”.  Мултикултурния проект е едно от водещите балкански крос-културни събития носещи европейската ценностна система и промоциращи взаимното разбиране между културите, толерантността, мирното и приятелско съществуване, както и културния обмен.

Разказът за рая на балчишки бряг се допълва от 20 автентични черно-бели фотоси, отразяващи възможностите на безкрайно талантливите италиански архитекти Америко  и Агустино, както и на швейцарския градинар Жул Жани, които създават дворцовата архитектурно – паркова композиция. В експозицията са включени и стъклени пластики на архитектурните елементи, които се виждат на снимките, сътворени от талантливите ученици от Средно училище по стъкларство, живопис и промишлен дизайн – Валашке Мезиржичи, черпили вдъхновение от вечната красота на Двореца в Балчик по време на ежегодните художествени пленери на чешкото училище, което под егидата на Юнеско. Куратор на изложбата е магистър Йозеф Дивин, майстор стъклар и преподавател в същото училище.

Изложбата е посветена на красотата, непреходното и вечно влияние на архитектурни стилове, живеещи в едно уникално място на брега на белокаменния град Балчик. Снимките предизвикват колоритност, взрив от енергия и великолепна емоция.

В изпълнение на една от основните си задачи Държавен културен институт културен център Двореца – Балчик, а именно популяризиране на културно-историческото наследство на България, има удоволствието да представи пред публиката на БКИ – Прага една прекрасна фото-изложба, доставяща естетическа наслада у посетителя и оставяйки в него траен спомен от срещата с прекрасното. Изложбата ще бъде открита на  09.07.2019 г. от 18 ч. в  БКИ – Прага и може да бъде разгледана до края на месеца.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA