Slide
Slide

Бургас. Ако плажната ивица в Бургас, в разгара на лятото, привличаше младежи и често ставаше обект на разгорещени страсти, то това ще бъде наказуемо. Причината са промени в Наредбата за обществен ред, които кметът Димитър Николов е входирал за разглеждане на предстоящата сесия на Общинския съвет в морския град.

Друг нов мотив, който ще залегне в наредбата е забрана за уриниране на обществени места. Не, че досега това е било позволено, но вече ще бъдат прилагани санкции за нарушителите.

„Санкциите са необходими, но техният размер трябва да бъде много строго определен, в зависимост от покупателната способност на хората. Мисля, че глоба в размер на 100-300 лева е напълно резонна, защото тя трябва да има дисциплиниращ ефект“, каза за пред bgtourism.bgпредседателят на Комисията по ред и сигурност в ОбС Живко Господинов.

Ще се наблегне на видеонаблюдението в града, чрез което по-стриктно да се следи спазване на реда. Най-големи трудности общинските полицаи изпитват с бездомниците, които са и едни от най-големите нарушители. Без помощта на държавата, която да интегрира тези хора или да има намери подслон, няма как да бъдат превъзпитани.

Не само тези групи граждани обаче използват обществените части за да облекчат физиологичните си нужди. Това, че ще има официална забрана, би трябвало да респектира, смятат общински съветници.

„Дори и да го няма като текст в наредбата това не би трябвало да се случва. Ако отидем в Испания или във Франция едва ли някой в туристически обекти или такъв по морето си позволява да го прави това нещо. Може би в България трябва да го има черно на бяло написано, за да се спазва“, заяви месният парламентарист Манол Тодоров.

Очаква се това лято, ако изобщо има туристически сезон, летовници да бъдат предимно българите, които трябва да спазват новите правила.

Давид Сукнаров – кореспондент на bgtourism.bg 

Сподели публикацията