Цъфналият кактус в Балчик
Slide
Slide

Балчик. Кактус, който се среща в пустинята Чихуахуа – най-биологично разнообразната пустиня в Западното полукълбо и една от най-разнообразните в света, цъфна в Ботаническата градина в Балчик и радва посетителите с красивите си и елегантни цветове, научи BGtourism.BG. Неговото име е Echinocereus pectinatus (Scheidw.) Engelm. Той е широко разпространен в северните части на Мексико и Американските щати Аризона, Ню Мексико и Тексас. Вирее на надморска височина от 400 до 1900 м. Местообитанията, в които се среща, са засушени и открити като варовити хълмове и пасища, дори в пустинята Чихуахуа.
Тривиалното му английско име е дъгов кактус заради цветовете на игличките, които могат да бъдат жълти, розовеещи или по-кафеви. Обикновено е с неразклонено стъбло, но по старите растения могат да се разклонят и дори да формират струпвания.
Цъфти през пролетта и лятото, като цветовете са едри фуниевидни, в ярки багри (розово, магента, лавандулово, а понякога жълто до почти бяло. Имат бодливи дръжки, от които след време се формира плодче наподобяващо на външен вид на цариградското грозде. Казват, че плодовете на Echinocereus pectinatus са много вкусни.

Сподели публикацията