Хиляди студенти вече са резервирали хотелите в Банско за своя празник 8 декември, . По традиция от минали години се ангажират по две нощувки с включена празнична вечеря, ди джей и ползване на спа услуги. В 4 и 5-звездните хотели пакетите за един човек струват около 190 лв.

Много от студентите предпочитат големите хотели, където получават пакети от повече услуги на едно място и така не им се налага да излизат. Хотели с по-висока категория, обаче правят подбор на студентите, защото от опит хотелиерите знаят, че не са редки ексцесиите по време на престоя им. Някои от механите в курорта пък предлагат ваучери за вечеря на различна стойност, като студентите могат сами да избират храната и напитките, които да бъдат включени. Юлия Попова, управител на механа сподели: „Ние сме местен бизнес, тук сме направили сдружение, което обединява местните традиции с напитки и храни и работим усилено за утвърждаването им в по-дългосрочен аспект. Разбира се, че се харесва местната кухня“.

За Коледа и Нова година резервациите също вървят с пълна сила. Част от хотелите са заети вече на 100% за декември, като резервациите са направени най- вече от чужденци, които съчетават карането на ски с празниците. Ремонтите вече почти навсякъде са приключили и са готови да посрещнат своите гости.

От туристическия бранш казаха, че очакват ръст на посетителите тази зима. За Нова година и Коледа на много места вече базите за настаняване за запълнени. Управителката на хотел Айше Медарова сподели: „За Нова година имаме 5-дневни пакети, които включват и новогодишна празнична вечеря, имаме и богата програма, включва различни стилове и неща, които ще се случват на 31 декември. За Коледа също имаме почти 100 % запълняемост. Основно за Коледа, това са гръцки туристи.“

През зимните месеци гостите в Банско са основно от съседните на нас държави, но се увеличава броят и на англичаните, които избират курорта за почивка. Българите обикновено правят резервациите си в последния момент, коментират от бранша.

Общината е готова, категоричен е кметът на града Георги Икономов. Той заяви, че по-скоро не очаква ръст на туристите и не бива да се залага и занапред ръст на туристите, а на качеството. Монитор