Slide
Slide
Slide
Slide

+ От 28 септември линията LN724 Брест <> Гренобъл на FlixBus ще се превърне в най-дългата търговска линия в Европа, която се движи със 100% френски биодизел.

+ Два двуетажни автобуса Volvo Bus 9700 ще се движат с биодизел Oleo100, произведен от 100% френска рапица, продукт на френската компания Saipol (Avril Group).

+ Oleo100 намалява емисиите на CO2 с почти 70%, а емисиите на фини прахови частици – с до 80%.

+ Volvo Buses и FlixBus обявяват споразумение за сътрудничество с цел опростяване на разработването на устойчив автопарк в целия свят.

София. FlixBus и нейният холдинг Flix SE се ангажират да направят пътуването възможно най-устойчиво. Един от аспектите е прилагането на алтернативни задвижвания. Flix си сътрудничи с различни партньори за пилотиране и проучване на нови технологии.

Най-новото споразумение за сътрудничество между FlixBus и Volvo Buses е насочено към тестване на използването на биодизел Oleo100, произведен от рапица (рапично семе). Oleo100 напълно отговаря на най-новите екологични критерии, като превръща възобновяемата биомаса в гориво. Рапицата се пресова, за да се получат, от една страна, растителни протеини без ГМО (генетично модифицирани организми), предназначени за изхранване на животните във френските ферми, и от друга страна, рапично масло за човешка консумация.

Все по-зелени пътувания с FlixBus

С пускането на автобуси с гориво Oleo100 по линията Брест <> Гренобъл, Flixbus разширява своя отпечатък на биогориво във Франция. Още през ноември 2021 г. два автобуса Volvo, работещи с Oleo100, бяха въведени по линията на FlixBus Ница <> Тулуза. През юни 2022 г. линията FlixBus Vannes <> Paris започва да се движи на Oleo100, също с превозни средства Volvo. Едно дневно пътуване по маршрута Брест <> Гренобъл възлиза на 830 000 км, изминати всяка година, и на 200 000 литра изразходвано гориво. Двата двуетажни автобуса Volvo Bus 9700, които обслужват маршрута, ще се движат с Oleo100 – вид биодизел, произведен от рапица, който се произвежда от френската компания Saipol. Чрез използването на Oleo100 за задвижване на двата двуетажни автобуса Volvo 9700 по тази линия ще се отделят 70% по-малко емисии на парникови газове.

Oleo100 напълно отговаря на най-новите екологични критерии, като превръща възобновяемата биомаса в гориво. Рапицата се пресова, за да се получат, от една страна, растителни протеини без ГМО (генетично модифицирани организми), предназначени за хранене на животните във френските ферми, и от друга страна, рапично масло за консумация от човека. Само излишъците от това производство се използват за енергийни цели и по този начин не водят до обезлесяване или промяна на предназначението на земята. Биодизелът Oleo100 (произведен изцяло от семена на френска рапица) намалява емисиите на CO2 до 70% и емисиите на фини прахови частици до 80% за автобус за дълги разстояния, като същевременно предлага същите характеристики като дизеловото гориво. Това е първото постижение в областта на търговските пътувания на европейския пазар.

Фабиан Щенгер, главен оперативен директор на Flix SE: „Volvo Bus споделя нашата визия за по-устойчиви пътувания и предлага първокласни автобуси, които могат да гарантират качеството на FlixBus, което нашите клиенти търсят. В момента пет автобуса Volvo се движат с Oleo100 в цяла Франция и ние сме особено горди от това. В целия свят се стремим да прилагаме решения с различни партньори, за да намалим максимално въглеродния отпечатък от пътуването с FlixBus. Франция е пионер в тази област благодарение на амбициозни партньори като Volvo Bus, Morio и Saipol“.

Дългосрочен ангажимент на Flix и нейните партньори за устойчиво пътуване

От 2013 г. насам компанията оформя и революционизира световния пазар на пътувания със своите марки, като дава възможност на хората да пътуват достъпно и устойчиво. Развитието на Flix се характеризира с постоянен растеж и иновации. Чрез модернизиране на индустрията и стимулиране на устойчиви пилотни проекти като автобуси с биогориво, Flix доказва, че цяла индустрия може да бъде трансформирана с помощта на правилния предприемачески дух и мотивиран екип.

Пускането на линията Брест <> Гренобъл беше и възможност за FlixBus и Volvo Bus да официализират ново партньорство. Двете компании ще работят рамо до рамо за развитието на по-устойчиви автобусни превози чрез опростяване на разработването на автопаркове за автобусните оператори партньори на FlixBus по целия свят.

Споразумението за сътрудничество не означава, че Volvo автоматично ще доставя автобуси на FlixBus. Вместо това превозните средства ще бъдат предоставяни според нуждите на автобусните партньори, опериращи в мрежата на FlixBus. 

Сподели публикацията