Slide
Slide

Балчик. В Ботаническата градина в Балчик цъфнаха първите лалета. С това по традиция се поставя и началото на парада на лалетата, който представлява красива колекция от луковични растения на Университетска Ботаническа градина Балчик.
Засадените през есента 52 000 бр. луковици пролетно цъфтящи видове – лалета (Tulipa), зюмбюли (Hyacinthus), нарциси (Narcissus) и мускари (Muscari) ще цъфтят до края на месец май, съобщи за Bgtourism.bg ланд. арх. Марияна Димитрова – гл. специалист „Ланшафтна архитектура“ в УБГ Балчик.

Лалетата са 50 000 бр. от 64 сорта.

Новите за градината сортове лалета са 34 от всички групи (ранноцъфтящи, средноранни лалета, късноцъфтящи лалета и ботанически лалета) и класове: простоцветни ранни и късни лалета, кичести ранни и късни лалета, триумф, дарвинови хибриди, лилиевидни, ресничести, веридифлора, рембранд, папагали, многоцветни лалета и ботанически лалета, включващи класовете кауфманиана, фостериана и грейги. Последните са запазили част или всички характеристики на диворастящите лалета.

Великденски празници в Албена

И тази година най-много сортове в Ботаническата градина има от Клас Триумф, попадащ към средно-ранно цъфтящите лалета. Изборът този клас да бъде с най-много представители е пряко свързан с периода на цъфтеж и необходимото време за изхранване на луковиците, преди подготовката на цветните площи за последващото зацветяване, а именно колекциите с лятно цъфтящи видове.

„Топола Скайс Ризорт & Аквапарк“ отваря за Великден

Новите сортове лалета са концентрирани в двата ни най-големи цветни партера с обща площ от около 1 200 кв.м. в Градина Разсадника и Божествена градина. Подбрали сме нови, цветни и интересни сортове, които ще бъдат магнит за любителите на луковичното растение. Посетителите на Университетска ботаническа градина Балчик, ще имат възможност да се полюбуват както на обикновени, ресничести, така и на божуровидни и дори многоцветни сортове лалета. Разбира се, цветните „картини“, никога няма да са същите без помощта на пролетно-цъфтящите видове растения, а именно Теменужката (Viola), Незабравката (Myosotis), Боянката (Erysimum), Силенето (Silene) и др. Парадът на лалетата в Университетска ботаническа градина Балчик е част от програмата за честване на 130 г. Университетски ботанически градини.

Ето и някои от вече цъфналите сортове лалета в Балчик:

Сподели публикацията