Slide
Slide

Варна. В Израел започнаха да отменят планираните полети към България, научи Bgtourism.bg. Местните туроператори вече връщат парите на клиентите си или ги пренасочват за пътувания към Батуми (Грузия) или към турските дестинации. Първият планиран полет към страната ни, след като Израел извади България от „червената зона“, бе планиран за 8 октомври.

Полет 6H713 на авиокомпанията ISRAIR от Тел Авив до Варна все още фигурира в разписанието за пристигащи полети на летището в морската ни столица. Гостите са имали резервации за Златни пясъци, където хотел разчита на туристите, за да запази обекта си отворен и да съхрани повече работни места.

Откриха туристическото изложение в Париж, „Албена тур“ привлича френски туристи за почивка, спорт и лечение

Този полет няма да се състои, съобщиха израелски туроператори, тъй като е отменен. Канселиран ще бъде и следващият полет на 12 октомври.

Причината – България все още не е извадила Държавата Израел от „червената зона“, а това се определя съгласно заповед, която се подписва от здравния министър Стойчо Кацаров.

Израелците нямат право да пътуват до страната ни с цел туризъм.

Изпратихме въпроси до здравното министерство при какви условия и кога се очаква Израел да бъде извадена от „червената зона“ и защо към днешна дата Израел е в „червената зона“?

„На база разписаните в заповедта критерии, държавите се поставят в съответната зона (зелена, оранжева и червена). Актуалният списък на държавите по цветови зони се съдържа в Приложение № 1 на Заповед № РД-01-794/24.09.2021 г. Списъкът на държавите се преглежда периодично и при необходимост се обновява на всеки 14 дни, а при влошаване на епидемичната ситуация в съответна държава може да се обновява и по-често. Решенията за противоепидемичните мерки, касаещи влизането в страната, не се взимат еднолично от министъра на здравеопазването, а са обвързани с обективни критерии за разпространението на коронавирусната инфекция. Всички промени се отразяват на сайта на Министерството на здравеопазването“, съобщиха от здравното министерство.

Туроператорите в Израел коментират, че се очаква българските власти следващата седмица официално да разрешат на израелските граждани да пътуват до страната ни с цел туризъм. Първите полети, които може да бъдат осъществени ще бъдат от 17 октомври. До тогава стотици израелски туристи, които вече имаха резервации за България, ще похарчат парите си в други страни.

От началото на октомври България излиза от червения списък на Израел с рисковите държави

Припомняме Ви, че министърът на туризма доц. д-р Стела Балтова направи всичко възможно, за да отключи пътуванията между двете страни. Тя проведе телефонен разговор с министъра на туризма на Държавата Израел Йоел Развозов. Основна тема на разговора бе предприемането на мерки в посока облекчаването на изискванията за пътуване в условията на пандемия и на основата на дългогодишните приятелски и ползотворни отношения между двете страни.

След серия от стъпки, предприети още през юли, изпратени писма на различни нива и разговори, в средата на септември министър Балтова проведе работна среща с посланика на Израел в София, Н. Пр. Йолам Елрон, за да обсъдят ситуацията с COVID-19 в двете страни, мерките, които се предприемат, както и темпа на ваксинация. В резултат и на успешната дипломацията Израел извади България от „червената зона“, но към днешна дата страната ни още не е направила това.

Припомняме Ви, че се очаква представители на водещи израелски медии да посетят България през следващите седмици по покана на Министерство на туризма. Журналистите ще се запознаят с възможностите за СПА, балнео и ски ваканция в страната ни, а така също и с актуалните мерките за безопасна и сигурна почивка през сезон Зима 2021/2022 в страната ни. Като атракция за журналистите сa подготвени спа процедури, дегустации на фермерски продукти и много други вълнуващи преживявания.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията