Slide
Slide

Чепеларе. Денят на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория “Рожен” към Института по астрономия на БАН по традиция ще се проведе в деня на християнския празник Петдесетница – 12 юни (неделя). От 10:00 до 16:00 часа посетителите ще разглеждат безплатно най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа, съоръженията в обсерваторията, сред които 2-метровият телескоп.

Тази година посетителите ще имат възможност да видят и площадката на бъдещия 1,5 метров телескоп. Според работния график на ASA, монтажът на наблюдателната кула и купол ще се осъществят в НАО Рожен преди първата половина на юли, след което при подходящо време ще се извърши и монтажът на самия телескоп. Окончателното приемане на най-новата придобивка за научни изследвания на Космоса на Института по астрономия се очаква да стане в края на август или в началото на септември. Официалното откриване на телескопа се планира за 10 септември 2022 г.

Ваканция в Родопите: Деца заменят телефоните си с конна езда и игри сред природата

Собственикът на фирмата Егон Дьобел показва механизма на монтаж на 1.5 метровото огледало.

Гостите на туристическата забележителност ще имат възможността да се срещнат с дежурния екип астрономи. От тях те ще научат повече за научните задачи, по които се работи в момента в НАО “Рожен” и за бъдещето на обсерваторията.

Денят на отворените врати по традиция се провежда на Петдесетница, когато е и празникът на параклиса „Света Троица“, издигнат през 1935 г. и разположен непосредствено до входа на наблюдателната кула на двуметровия телескоп.

Сподели публикацията