Александра Аграфиоти
Slide
Slide

Vasiliadis Travel засилва позициите си в България, съобщи в интервю за Bgtourism.bg представителят на компанията Александра Аграфиоти. На най-големия туристически форум в страната ни – „Ваканция и СПА експо“, туроператорът разкри своите възможности и днес води интензивни преговори с желаещи българи, които имат желанието да почиват в съседна Гърция.  

– Как започна туристическия сезон в Гърция?
– Излизащият от карантина гръцки туризъм имаше големи амбиции за успешна 2022 година. Новината за руската инвазия в Украйна смрази всички ни, а дните и седмиците на продължаващата война все повече сгъстяват тъмните облаци, надвиснали над европейската туристическа индустрия. Последствията от енергийната криза вече са налице. Според мен още е твърде рано да се преценят щетите за туризма като цяло – от масовите загуби на полети до по-скромните на пръв поглед откази от индивидуални пътувания със собствен превоз.
Специалистите сочат, че при резервациите, идващи от Западна и Централна Европа, в момента няма анулирания, но се наблюдава забавяне на темпа на нови такива.

Снимки личен архив Александра Аграфиоти

– Има ли изисквания относно пандемията, които българските туристи трябва да спазват?
– При влизане на гръцка територия всеки български турист трябва да представи един от следните документи: сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, четиринадесет дни от завършването на ваксинацията, или негативен резултат от тест по метода PCR, направен до 72 часа преди влизането в Гърция, или отрицателен бърз (антигенен) тест (до 24 часа) или удостоверение за преболедуване. Друго избираемо изискване е представянето на Цифров COVID-19 сертификат на ЕС, в който се съдържа информация за ваксинацията, или отрицателен резултат от направени rapid test (до 24 часа), или PCR тест (до 72 часа), или информация за преболедуване от COVID-19. Всички тези изисквания важат и за деца, навършили 5 години.

В страната действат общи противоепидемични мерки, които периодически се изменят. Съветвам туристите преди влизанито им в Гърция да се запознават с това какви правила ще са длъжни да спазват. Така ще избегнат неприятни изненади, а пътуването и пребивавеното им в страната ще са безпроблемни. Информация на български език може да се намери на страницата на Министерството на външните работи на Република България. Познаването на тези мерки е особено важно, т.к. са свързани с пътуванията по суша, вода и въздух на територията на Гърция. Също така с влизането в заведения за обществено хранене, местата за поклонение, археологически обекти и музеи. Организираните плажове и увеселителните/тематични паркове са отворени, също и заведенията към тях, като всички работят спазвайки разпоредбите за противоепидемичните мерки.

– Как вървят записванията за Майските празници и за предстоящия летен туристически сезон? Кои са най-предпочитаните места за почивка сред българските туристи?
– Бих започнала отговора на този въпрос с изтъкването на Корфу като топ дестинация за Великденските празници. Страстната седмица и тържествата, свързани с нея, привличат на острова туристи от цял свят. През последните години българите също отдават заслуженото внимание на неповторимия колорит на Корфу през най-големия празник на Православието. За майските празници по-смелите българските туристи, жадуващи за море, избират морските курорти.

Предложенията за настаняване в хотели или ваканционни имоти под наем са много… Резервации се правят, но все още не в обема, който бихме желали. Относно лятото: запитвания постъпват както от колеги, така и от частни лица. В момента сред най-популярните места традиционно е Халкидическият полуостров с кристално чистите си води и плажове за всеки вкус. Важна причина, поради която туристите от Балканите предпочитат Халкидики, е лесният и бърз сухопътен достъп. С популярност се ползват Йонийските острови, островите в Егейско море – много и разнообразни, всеки със свой неповторим чар. Величественият във всяко отношение Крит също е обичано място и прекрасен избор за хората, желаещи да пътуват по-далеч и разполагащи със средства за тази цел.

– Гърция е сред най-желаните дестинации заради големите си възможности за лятна почивка и заради продукта, който домакините предлагат. Има ли периоди, за които вече има stop sales или опасност скоро да свършат местата за резервации, и кои са те?
– Месеците юли и най-вече август са тези с най-много резервации. Тогава курортите едновременно приемат както чуждестранни туристи, така и гърците, пътуващи за лятната си отпуска. Но не се отчайвайте, ако не намерите свободни места в планирания курорт! Посъветвайте се с туристическия ви оператор и той ще ви предложи алтернативни варианти… Гърция е необятен туристически свят, който можете да откриете и опознаете! Стъпка по стъпка, с внимание, уважение и обич към природата, историята и традициите. Тогава всяко ваше пътуване ще е удоволствие както за вас, така и за приемащата страна.

– Войната в Украйна засегна сериозно всички туристически дестинации. Как това се отрази на дейността на Вашата компания и дестинация?
– Смятам, че тук е уместно да споменем няколко цифри. Официалната статистика сочи, че през последните години се е наблюдавал значим спад в броя на туристите от Русия, посетили Гърция. През 2019 г. руснаците са били само 1,9 % от общия брой туристи в Гърция, а 2020 г. този процент е бил 0,3 %. Напротив, потокът на туристи от Украйна е нараствал през последните три години преди пандемията. Посочват се 262 795 украински туристи през 2018 г. и 447 124 през 2019 г.

В настоящия момент, с изглед за нулиране на руския и украинския пазар, горепосочените цифри вече не са суха статистика. Зад тях от една страна се крият хиляди «потенциални», но днес вече «невъзможни» туристи. А от друга – стотици хора, работещи в туристическия сектор в цяла Гърция. В най-сложно положение са дестинациите, традиционно приемащи туристи от Украйна и Русия, както и фирмите, имащи голям процент туристи от тези държави. Ние във VASILIADIS TRAVEL не сме изключение… Имаме руски и украински партньори, с които през годините сме изградили отношения на доверие и приятелство. Работата ни с тях покрива голям процент от цялата дейност на фирмата.

Отложихме пристигането на туристически групи от страните, засегнати от конфликта. За този сезон имахме планирани няколко международни младежки фестивала, за провеждането на които работихме дълго и упорито… Но сега отлагането на тези мероприятия не е толкова важно за нас, колкото животът и сигурността на децата, които очаквахме да посрещнем това лято. Тежко е да говориш с колегите от Украйна, трудно намираш думи. Продължавам да вярвам, че разумът ще надделее и военните действия ще спрат.

Нашата компания засилва позициите си в България, Сърбия и региона на Балканите като цяло. Сега това е ключов пазар за нас. Интересът от страна на туристите от тези страни към ваканционните имоти, които предлагаме на територията на цяла Гърция, е голям и резервирането продължава. Този вид настаняване е изключително популярен през последните няколко години и предпочитан в условията на Covid-19.

VASILIADIS TRAVEL има богат избор на студиа, апартаменти, къщи и вили, които могат да се наемат за един уикенд, за лятна ваканция или за по-дълъг период от няколко месеца. Диапазонът на цените също е голям и съобразен с доходите на нашите клиенти. По този начин предоставяме възможност на всеки човек, мечтаещ да почива в Гърция, да го направи.
Летният туристически сезон, в който вече сме навлезли ще е труден, но ние във VASILIADIS TRAVEL сме оптимисти. В потвърждение на това и в заключение на нашия разговор, искам да цитирам думите на г-н Яннис Ретсос, президент на SETE: «Гръцкият туризъм има знанията, зрелостта и спокойствието, за да се справи ефективно с тази голяма криза. Той се адаптира към обстановката, има необходимата издръжливост, реагира незабавно и накрая излиза победител.» В тази връзка с интерес очакваме представянето на Националния туристически план 2030 на Гърция, което ще се състои на 9 април в рамките на Delphi Economic Forum VII.

Сподели публикацията