Slide
Slide

Гостите идват поне 2 дни по-рано и нощуват в близки селища

Калофер. Традиционното ледено хоро във водите на Тунджа за Йордановден напълни хотелите и къщите за гости в Калофер и околността и наду цените на нощувките. Това съобщи за „Монитор“ главният експерт от Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Константин Занков. За празника цените на нощувките в града ще се повишат, а в региона ще останат същите, смята той.

„В подбалканското градче и в региона няма много места за настаняване на туристи, там могат да нощуват едва 700 души. Поради тази причина много от желаещите да се насладят на хорото

резервират своите екскурзии още от лятото

Обикновено ентусиастите идват 2 дни по-рано и пренощуват в Хисаря, Сопот, Карлово, Анево или дори чак в Павел баня. Регистрираните места за настаняване в града на Ботев побират 430 – 440 туристи, разбира се, има и нерегистрирани, затова точният брой не е ясен. Едно обаче е сигурно – голям брой туристи ще посетят Калофер. Мястото е изключително богато по отношение на културно-познавателния туризъм, така че има какво да се прави през целия уикенд преди празника. Едни от най-посещаваните забележителности в района са мемориалният комплекс, посветен на Христо Ботев, и къщата му музей. От природните забележителности в района се намират Райското пръскало, екопътека „Бялата река“ и връх Ботев“, обяснява Занков.

Според него решилите да нощуват в Калофер и намерили места там трябва да бъдат наясно, че цените в местата за настаняване около празника са по-високи.

„Поскъпват, да – нормално е,

все пак търсенето определя предлагането“

обяснява Занков.

В сравнение с Коледа и Нова година повишаване на цените не се забелязва, но ако се съди по стойността на стандартна януарска нощувка (делници и уикенд), увеличението е с 20 – 25 лв. около празника. Цените в Карлово, Хисаря и Сопот обаче си остават същите или стават по-ниски около Богоявление. Най-драстичното понижение е в Хисаря, където нощувка за периода 2 – 3 януари е на цена 166 лв., а на 6 – 7 януари е с 56 лв. по-малко, показа проверка на „Монитор“.

В последните години Йордановден и съпътстващото го ледено хоро предизвикват огромен интерес от страна на нашенци и чужденци, през минали години посетилите събитието били по около 6000 души. Въпреки че по-голямата част от тях отиват за ден и се водят по-скоро екскурзианти, те също стимулират местната икономиката, като се хранят в заведения и си купуват сувенири.

За да бъде усещането пълно, туристите също могат да влязат във водите на Тунджа след приключване на хорото и изваждането на кръста. Това е и една от причините за големия интерес към събитието.

Занков е категоричен, че леденото хоро

се е превърнало в една от атракциите на страната

тъй като е страхотна традиция, която всяка година събира все повече и повече туристи.

За появата на мъжкото хоро в ледените води на Тунджа има много легенди. Според някои то датира още от османско време, когато калоферци целели да плашат околните села със своя танц.

Истината разкрива доц. д-р Ана Лулева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей (ИЕФЕМ). „Съвместно с други специалисти и историци смятаме, че хорото е един много късен обичай, едно съчетание на много елементи от традиционната култура в този вид, в който се изпълнява на днешния празник“, обясни тя пред „Монитор“.

Подобни традиции през останалата част от годината също не липсват. За края на януари е насрочен Международният фестивал „Сурва“ в Перник, където дефилират кукерски групи от цялата страна. През лятото пък ще заухае на маслодайна роза и ще бъде избрана най-красивата девойка на Празника на розата в Казанлък.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията