Slide
Slide

След оспорвани битки и рекорден брой гласували в BestBGcamp2022: Шкорпиловци и Къпиновски манастир са любими къмпинги за 2022. с минимални разлики пред вторите. 

София. Осмото издание на годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp2022 приключи. Анкетата се организира от Camping.bg със съдействието на маркетингова агенция Маркет Линкс и верига спортни магазини SportDepot. Тази година в анкетата гласуваха – 1337 души, което е абсолютен рекорд за класацията до момента.Ето кои български къмпинги печелят призовите места в двете най-емоционални категории:

Любим къмпинг на българското Черноморско крайбрежие:

I място: къмпинг Шкорпиловци
II място: къмпинг Якото място
III място: къмпинг АйлякЪ

Титлата морски любимец на 2022 г. отива при къмпинг Шкорпиловци. Той покорява върха с едва пет гласа повече от бившия №1 Якото място. Къмпинг Шкорпиловци бавно, но успешно се издигаше нагоре в класацията последните години. От бронза си през 2020-та, през среброто миналата година, до златото тази. Втората позиция сега е за къмпинг Якото място (Лозенец), който макар и да пада с едно място от 2021-ва е много близо до върха по брой гласували за него. Трети е къмпинг АйлякЪ (Черноморец), който бележи сериозен възход от 6-тото си място в класацията миналата година. Къмпинг Гардения (Лозенец) се нарежда четвърти, а петото място е за Офшор кемп (Созопол). Топ 10 се запълва съответно с къмпингите Рай (Камчия), Зора (Обзор), Морски мечти (Каварна), Атлиман (Китен), Китен и Лагуна (Златни пясъци).

На въпроса „Какво Ви привлича в любимия Ви къмпинг?“ гласувалите отбелязват като най-важни непосредствената близост до морето, красивата природа, както и спокойствието, редът и тишината. Други важни фактори за спечелване на сърцата на къмпингарите по морето са възможността за свобода на децата, хигиената и удобствата в къмпинга.

Над 40% от попълнилите анкетата не са посещавали къмпинг по българското Черноморие този сезон, при 32% миналата. 48% от почивалите на нашето море не могат да определят никой къмпинг като любим. Поне един на всеки 10 души са къмпингували свободно на морето това лято.

Любим къмпинг във вътрешността на страната:

I място: къмпинг Къпиновски манастир
II място: 
термален къмпинг Велинград
III място:  къмпинг Оазис (Сливен)

Рекордьорът по спечелени първи места през годините – къмпинг Къпиновски манастир отново печели в тази категория. Термален къмпинг Велинград се издига с едно място от 2021-ва и взима среброто, с 1% разлика от победителя. Къмпинг Оазис (Сливен) пък прави огромен скок, като се нарежда на третата позиция през настоящата година, при положение, че миналата не беше и в Топ 10. Къмпингите Старите борове (Видин) и Емануил (яз. Жребчево) допълват петицата в тази категория. Техни подгласници в Топ 10 са Кукери (Кошов), Алба (Скобелево), Велико Търново (Драгижево), Глемпинг Алианс (Пловдив) и Бор (Рилски манастир).

Красивата природа, спокойствието, редът и тишината, както и хигиената са трите водещи фактора, които гласувалите са посочили като причина да изберат своя любим къмпинг във вътрешността на страната. Удобствата и отношението на персонала са други важни изисквания, хосочени от анкетираните. Цената отново е на чак 12-то място сред приоритетите на туристите, както беше и миналата година.

Всеки пети от анкетираните не е посещавал къмпинг във вътрешността на страната тази година, при близо всеки трети миналата. 19,4% от респондентите пътували из страната през 2022-ра не могат да посочат свой любим къмпинг. Разликата с морето п отози показател е значителна.

От гласувалите в #BestBGcamp2021 преобладава делът на жените – 56,5%, срещу съответно 43,5% мъже. Най-активни в отговорите са били жителите на София (28,9%, при 35,9% през 2021), Пловдив (9,1%) и Бургас (8,4%), следвани от Велико Търново (6,5%), Варна (6,7%), Русе (5,4%) и Стара Загора (4,4%). Най-активни са от възрастова група 36 – 50 години – повече от половината (57%) от всички гласували.

Победителите в останалите седем категории ще бъдат публикувани след обработка на данните.

Предстои да публикуваме победителите в останалите категории и да изтеглим трите награди от верига спортни магазини СпортДепо. Текст и снимки Camping.bg

Заглавна снимка: Колаж къмпинги Шкорпиловци и Къпиновски манастир

Сподели публикацията