Slide
Slide

София. Министърът на туризма се обяви за това хотелите, които останат празни през зимния сезон, да се превърнат в места за настаняване на карантинирани. Идеята е те да се използват за подсигуряването на здравната система, за да не се налага изграждането на полеви болници.

„И сега по наредбите във всеки хотел имаме карантинни стаи. Ако в хотела се появят туристи със симптоматика на коронавирус, те трябва да бъдат отделени. Сега се разширява този обхват, това е много добро предложение„, заяви Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма в „България сутрин“.

По думите му по света хотелите се използват за медицински лица, които работят в болниците и трябва да бъдат отделени от своите семейства, а и ние имаме много хора, които имат положителен PCR тест, а нямат симптоматика.

Доц. Драганов обясни, че Здравната каса ще сключи договор с тези хотели, тя ще заплати определен брой легла на база „пълно-празно“ и тези легла ще бъдат подготвени да очакват медицински персонал или хора с лека симптоматика. Според него предложението е много положително и добро.

„Това е добра превантивна мярка, която да намали натоварването на здравната система„, посочи Драганов.

Относно туристическия сезон, експертът прогнозира голямо увеличение на вътрешния туризъм, каквото е имало и през лятото.

Той уточни, че не стои въпросът за това хотелите да бъдат болници, а става дума за случаите, които не са за болнично лечение.

„Практиката в чужбина – всеки по-тежък случай се премества в лечебно заведение. Хотелът не е болница. Имаме изградена система в хотелите. Разбира се, че се мери температурата, храната се оставя пред вратата. Имаме ред хигиенни мерки“, категоричен бе експертът пред Bulgaria ON AIR.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията