Янка Рахова е дългогодишен хотелиер в най-добрия ни зимен курорт Банско. Тя е част от Съюза на туристическия бизнес в града, а за голям период от време бе и начело на тази организация. Разговаряме с нея за очакванията на бранша за новия зимен сезон.

– Г-жо Рахова, готов ли е туристическият бранш за новия зимен сезон в Банско?

– Ние винаги сме готови, нямаме друг избор. И това лято се направиха сериозни ремонти в базите на доста хотели, в къщите за гости. Почти навсякъде са освежени сградите и помeщенията. Постепенно затворените през летните месеци хотели отварят врати и до началото на декември почти всички комплекси ще заработят. Някои разшириха своите бази, има и такива, които осигуриха нови атракциони за гостите си.

Всеки се стреми да предлага качествени и нови услуги. Само така ще успеем да привлечем клиенти и да напълним хотелите си.

– Не е тайна, че в последните години имате проблем с осигуряването на персонал. Намалява ли този проблем или се увеличава?

– За съжаление с всяка изминала година се задълбочава този проблем. Особено по отношение на квалифицираните кадри. Пишат се свободни съчинения по тази тема – как готвачите в Банско получавали по 4000 лева заплата. Не вярвам да има такива възнаграждения. Средните заплати за персонала ни са в границите от 600 до 1500 лева. Тук говоря не само за готвачи, но за бармани, сервитьори, управители, камериерки. Някъде може главен готвач да взема и 2000-2500 лева, но това е по-скоро изключение. Предишни години звъняха работници от морските ни курорти, от други части на България, сега няма такъв интерес. Само фирми ни предлагат внос на работници от Украйна, от Молдова, от други бивши съветски републики. Но ние, банскалии, си имаме приказка: „Всичко местно е чудесно“. Държим на нашите сънародници, но трябва да признаем, че те в огромната си част са нискоквалифицирани. Много мои колеги се въздържат да наемат чужденци. Причината – те идват с договор и много от тях просто са спокойни и чакат да им изтече времето за работа тук, като не влагат енергия и желание да обслужват качествено гостите ни. На нашенците пък заплатите им се виждат ниски.

– Няма ли да увеличите цените на нощувките този зимен сезон, за да имате по-голяма печалба и да повишите и заплатите на своите служители?

– Това е омагьосан кръг, в който се въртим от години. Цените не са пипани отдавна. Не смеем да ги пипаме. А разходите ни за електричество, гориво, храни растат непрекъснато. Банско няколко години вече печели награда за най-евтин зимен курорт. Но смятам, че това не бива повече да е така. Преди време дори кметът Георги Икономов отправи призив към нашия бизнес да вдигнем цените. Крайно време е браншът ни да се обедини, да осъзнае, че Банско е европейски курорт, с прекрасна природа, със събития на европейски ниво – фестивали, световни купи по ски и сноуборд, с прекрасни условия в ресторанти и хотели. С един от най-новите ски центрове в Пирин планина, с нови хотели. Всичко е на много високо ниво, по-добро от много други европейски държави, а цените са ни в пъти по-евтини. Не само количеството туристи е важно, а е важно да променяме качеството и това, което гостите оставят тук. Преди 10 години, ако един хотелиер имаше дадена печалба при 100 туристи, сега прави същата печалба при 500 туристи. Повечето туристи не означават повече приходи. Това пренасищане на пазара – много хотели, ресторанти, нездрава конкуренция, всеки намалява цените не е добре за бизнеса. Трябва да се вдигнат цените. Въпросът е бизнесът да го осъзнае, да не се страхува да увеличи цените и да разчита да има клиенти на базата на това, което предлага – водещо да е качеството на услугата. По-платежоспособни туристи да идват, но да се повиши качеството, да се вдигнат заплатите на работещите в туризма. Сега има обратен ефект – една нощувка с услуга „ол инклузив“ за 40 лева предполага евтин персонал, който не е обучен, както и некачествени хранителни продукти. Това отблъсква богатия турист, идват по-бедни хора, не че и те не трябва да почиват, но ние трябва да се опитаме да привлечем по-богатите туристи. Когато се предлага „ол инклузив”, той да е на много високо ниво. Време е да се въведе долен праг на нощувките във всяка една категория хотели. Нека държавата да вземе отношение по този въпрос, щом ние не можем да се обединим, а всеки дърпа чергата към себе си. Някой обяви 30 лева нощувка, но после я сваля до 25 лева, че и до 20 лева, това е дъмпинг.

– Какви цени да очакват туристите този зимен сезон?

– Миналогодишните. Не вярвам някой да се престраши и да вдигне цените в последния момент. Като изключа пиковия сезон, то през останалото време средната цена на нощувка и закуска за един човек в тризвездните хотели ще е между 30 и 40 лева, а в четиризвездните – между 50 и 60 лева. Няма как при тези цени на  нощувките да даваме 1000 лева заплата на камериерките и 4000 лева на готвачите.

– Влагате средства не само в ремонти, но и в осигуряването на нови глезотии за нашите и чуждите туристи. Какво им предлагате като развлечения?

– С всяка година гостите на курорта искат все повече глезотии. Отдавна не е достатъчно да им се предложи само легло, бар и ресторант. Повечето чужденци и нашенци искат развлечения всеки ден от престоя си в курортния град. Това е тяхно право, а наша работа е да го направим. Все по-често в кухните на ресторантите може да видите англичани, които въртят някои от банските специалитети – капама, чомлек, боб в гърне. Най-добрите кулинари на практика приготвят вечерята за своите сънародници, като си заплащат за удоволствието да сложат кулинарната шапка и да грабнат черпака. В някои хотели наемат отвреме навреме професионални хореографи, които пък учат туристите на кръшни народни хора. Практика е в част от комплексите да идват на „турне“ за една вечер изтъкнати музиканти. Става въпрос за изпълнители, които свирят българска народна музика, това искат да чуят чужденците. Някои вземат гайдата и получават уроци как да я надуят. Културният туризъм също се радва на добър интерес. Водим гостите си в Мемориал „Паисий Хилендарски“, в Къща-музей „Никола Вапцаров“, в църквата „Света Троица“. Другата глезотия за чуждите туристи е до ходят на минерален плаж. За целта се пътува до близките селища Добринище, Баня и Огняново, където има куп минерални извори. Тази терапия е много полезна за тези наши гости, които имат някакви оплаквания. Защото минералната вода облекчава болките им. Така туристите съчетават ваканцията и отдиха с лечение. Конна езда, риболов и посещение на мечия парк над Белица също са предпочитани от нашенци и чужденци.

– Малко повече от месец остава до студентския празник. Има ли заявен интерес, направени ли са вече резервации?

– Студентите обичат да празнуват на 8 декември в Банско. Груповите посещения получават и сериозни отстъпки за ранни записвания – до 45 дни се плаща 15% по-малко, до 30 дни – 10%. Дано има и сняг, за да могат и да карат ски студентите. Очакванията са поне 80% от легловата база да е заета. Има туроператори, които работят с бранша тук и осигуряват гости за студентския празник. Някои хотели ще са пълни на 100% покрай студентския празник. В тризвездните хотели две нощувки със закуски и празнична вечеря ще струват около 100 лева. В малките семейни комплекси същата услуга ще е 20% по-ниска. В луксозните хотели пък това ще струва над 150 лева. Кmeta.bg