Slide
Slide

София. През септември жителите и гостите на градовете Русе, Варна и Ямбол ще имат възможността да се насладят на този авторски проект. Сюжетът ще бъде драматичен и ще засегне една изключително значима за обществото тема, а именно: обединението на силите. Действието се развива във време, в което човечеството и извънземните искат да изследват нови територии. Идеята за сюжетната линия е на Иван Ценков, който споделя за постановката следното: „Най-ярките светлинни обекти във Вселената са Квазарите. Те светят с мощността на хиляди галактики и са вдъхновението за едно истински ярко светлинно представление“. За да бъде пресъздадена яркостта на квазарите, ще бъдат използвани най-модерните светлинни реквизити. Постановката се осъществява с финансиране от Национален фонд „Култура“.

Върху постановката е работено над 1 година, а зад нейната реализация стои екип от 11 човека. Създателите и участниците в Квазар“ са артисти, дизайнери, компютърни специалисти, хореографи, научни работници, танцьори. Освен уникалния сюжет, екипът е създал специални костюми и реквизити за своето превъплъщение в новата постановка.Всеки ще изиграе минимум две роли. По време на целия разказ“ е предвиден и дикторски текст както на български, така и на английски език.

Трупата „Палячи“, създадена през 2015 година, завладява публиката с различни LED спектакли и представления с огнени, светлинни и пиротехнически ефекти. Иван Ценков е неин основател. Той е както професионален изпълнител на огнени и светлинни атракциони, така и сценарист и обучител на международни събития като най-голямата огнена конвенция в Европа – Phoenix Fire Convention. Тази година тя се проведе от 25 до 28 август в Германия, а Иван Ценков имаше 2 уъркшопа на нея.

Името на трупата идва от глагола „паля“, тъй като огънят е един от главните елементи, използван за шоу програмите и спектаклите на „Палячи“. Формацията комбинира за своите творчески проекти – исторически сюжети и събития с модерното изпълнителско изкуство с огън, светлини, специални ефекти, танц и театър. Тя има участия в събития в България, Румъния, Сърбия и Германия.

 

Трупата е отличена два пъти от Гилдия Атракционни и Сценични изкуства (ГАСИ) към Съюз на артистите в България (САБ) с почетната златна значка за „Изключителен принос в развитието на огнено и светлинно шоу в България и за подкрепените от Национален фонд „Култура“ – спектакли „Последната сватба на Царя“ и „Квазар“. През 2022 година „Палячи“ са и сред лауреатите на престижния национален конкурс Икар с огнения спектакъл „Последната сватба на царя“, създаден с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Премиерно, постановката „Квазар“ ще бъде представена в градовете Русе, Варна и Ямбол. Зрителите в най-големия български град по поречието на река Дунав ще могат да гледат Квазар“ на 18 септември (неделя) от 21:40 часа на площада в град Русе. Постановката ще бъде част от програмата на новото издание на Международен фестивал „Живи статуи“, който се организира ежегодно от Драматичен театър „Сава Огнянов“ – гр. Русе. След това, на 23 септември, спектакълът ще бъде изигран предпублика в Ямбол по време на Панаира на туристическите забавления и анимации. Накрая, на 24 септември, трупа „Палячи“ ще разкаже своята невероятна „приказка“ в Исторически парк, намиращ се на 33 километра от град Варна, до с. Неофит Рилски.

За повече информация за „Палячи“:  

Официален уебсайт: https://palyachi.com

Facebook страница: https://www.facebook.com/Palyachi.show

Instagram профил: https://www.instagram.com/Palyachi.show/

За връзка с медиите:

Десислава Авджиева

Тел: +359 887 25 43 17

d.avdjieva@alternative.bg

Десислава Борисова-Кръстева

Тел: +359 884 222 902

d.borisova@alternative.bg

Сподели публикацията