Slide
Slide

Чепеларе. В община Чепеларе възстановяват туристическата пътека „Старата воденица“. При вековната воденица с автентичния си интериор и архитектура са снимани няколко емблематични български филми с историческа стойност: „Време разделно“, „Капитан Петко войвода“ и „Записки по българските въстания“.

Инициативата за възстановяването на еко пътеката е на Марчо Паунов. Трудът е осъществен основно от Зиплайн Чепеларе.

„Създадох инициативата, за да се подобри летния туризъм в Чепеларе. Да създадем нов продукт и да привлечем повече гости“, заяви пред Bgtourism.bg Марчо Паунов.

Атрактивната еко пътека „Старата воденица“ започва при последната сграда на фабриката за ски в град Чепеларе и вече е достъпна до старата воденица. Маршрутът е 3 км. , а времетраенето на прехода е 1 час. В момента се изготвят указателни и информационни табели и до 10 дни пътеката ще бъде маркирана. Половината от пътеката вече е готова, изградени са 3 моста, два от тях водят към воденицата, а третият е пред нея.

Предстои да бъде продължена до римски мост, намиращ се преди с. Богутево, което ще я удължи с още 3,6 км. , а като времетраене на прехода с още 1 ч. и 20 мин.


„Пътят на водата“ е участък от пътеката, който проследява пътя на водата или така нареченият арк (диалектна дума с турски произход) – канал, вада довеждащ водата от реката. По наредения с голямо усърдие и майсторство каменен дувар (стена, ограда) водата достигала чак до воденицата, където задвижвала голямо воденично колело.

От община Чепеларе изказват благодарности към Марчо Паунов, Туристически информационен център гр. Чепеларе, на учениците от ПГ по СГСТ Н. Й. Вапцаров – гр. Чепеларе и всички доброволци за облагородяването на пътеката.

Сподели публикацията