Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма
Slide
Slide

София. България е била посетена от 2 206 736 туристи от чужбина от началото на годината до юни. Това е ръст от 130,3 % спрямо същия период на 2021 г. Данните бяха изнесени от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева по време на пресконференцията на летище София, на която Роланд Тишнър – мениджър Операции за Wizz Air, обяви плановете на авиокомпанията.

Wizz Air ще базира седми самолет в София, започва полети до Хамбург и Стокхолм

Георгиева посочи, че тези резултати се дължат и на активната работа на летище София. Пред Bgtourism.bg тя добави, че за посочения период най-много туристи страната ни е посрещнала от Румъния – 390 000, следват Гърция, Турция, Великобритания, Република Северна Македония, Германия и Сърбия, като посочените страни са с по над 123 000 туристи.

Страната ни работи в посока възстановяване на резултатите от преди Ковид-19 в условията на все още световна пандемия. За времето януари-юни 2022 г. България е на равнище от 62% спрямо същия период на 2019 г., когато е била посетена от 3 632 561 души.  Обнадеждаващи са резултати за летния туристически сезон, в който статистиката посочва ръст от над 10% спрямо м.г. при водещите ни пазари като Румъния, Германия, Великобритания, Полша, Чехия и Израел.

Сподели публикацията