Албена, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. „Хотелиерите в България ударно сключват договори с операторите на ваучери за храна. След актуализацията на бюджета потребителите могат да използват своите ваучери и за туристически услуги съгласно Закона за туризма“, заяви пред Bgtourism.bg Таня Обущарова от Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

Тя припомни, че за туристически услуги се считат: настаняване, хранене и транспорт, здравни, спа и уелнес услуги, както и услуги, свързани с пътувания, развлечения, спорт и отдих, прояви и други събития с културен и опознавателен характер, конгресни и делови прояви и други услуги, предлагани и потребявани от туристите по време на тяхното пътуване и престой.

„Към днешна дата най-голям интерес за сключване на договори регистрираме сред хотелиерите по морето, но се увеличават и договорите сред СПА хотелите във вътрешността на страната. По-малък е интересът сред туристическите забележителности и туристически агенции“, добави Таня Обущарова.

Сийка Кацарова: В наш национален интерес е решението ваучерите за храна да важат и за туристически услуги (видео)

„Проведох много срещи по Северното Черноморие и сме пред сключване на договори. На места обаче попадаме и на хотели в малки населени места, които дори не са чували за тази възможност. Програмата е в техен интерес и тя ще позволи на хотелиерите да обслужат своите клиенти, които искат да заплатят почивката си или част от нея с ваучери, както и туристически услуги, които желаят да ползват. В същото време на други места забелязваме състезателен характер между хотелиерите. Те се надпреварват да сключат договори с повече оператори на ваучери, за да може туристите да не отидат да изхарчат ваучерите при конкурентите“, заяви пред Bgtourism.bg Димитър Колев от Идънред България.

Румен Драганов: Близо 500 000 български граждани притежават ваучери за храна, които могат да бъдат използвани и за туристически услуги

Той поясни, че договорите по никакъв начин не ангажират хотелиерите или бизнесите с такси за обслужване или допълнителни разходи. Туристическите компании ще използват договорите, когато трябва да осребрят ваучерите си. На всеки 100 лева примерно – 95 ще са за хотелиера, а 5 за оператора.

Припомняме Ви, че всички доставчици на туристически услуги, регистрирани за упражняване на търговска дейност на територията на Република България и регистрирани по Закона за ДДС, могат да  сключат договор за обслужване с оператор на ваучери за храна.

Сподели публикацията