Slide
Slide

Варна. Холандката Нинке Блау от побратимения на Варна град Дордрехт участва благотворително и преплува дистанцията от 4 км на маратона Галата – Варна. Съгражданинът й Нийлс Харцман пък се включи в плувния маратон 1000 х 1000. Каузата на двамата бе осигуряване на дарение за изграждане на сенник в двора на къща от Центъра за настаняване от семеен тип в село Тополи. Обитатели на дома са деца с увреждания. По откритата банкова сметка на фондацията бяха събрани близо 3000 евро.

Холандците връчиха символичния чек на директора на дирекция „Спорт“ при община Варна Кристиян Димитров след края на плувния маратон вчера. Спортното събитие бе отразено от RTV Dordrecht. Първенците в състезанието – варненците Георги Цурев и Василики Кадоглу, ще участват благотворително в плувния маратон в Холандия, в подкрепа на хора с онкологични заболявания.

Двете реципрочни благотворителни инициативи са част от програмата за сътрудничество на Община Варна и Дордрехт. Приятелските отношения между двата града датират от 2001г., които си партнират активно както в съвместни европейски проекти, така и в общи инициативи в сферата на бизнеса, културата, ИКТ, образованието, социалните услуги, младежките дейности и спорта.

В периода 2015 – 2017 г. бяха проведени три съвместни българо-холандски морски бизнес форума, като част от инициативата на Община Варна за създаване на условия за директни международни контакти на бизнеса от морската столица с чуждестранни партньори.

Само преди месец Варна бе за пореден път домакин на кръщаването на нов холандски кораб – саморазтоварваща се драга, построена от корабостроителния завод на МТГ „Делфин“. В морската столица бе отворен и офис на IT компанията Dmarcians. Събитията бяха уважени от кметовете на Варна и Дордрехт – Иван Портних и Ваутер Колф.

Друг пример за активното двустранно партньорство бе съвместното честване на Деня на Европа през 2018 г. – с приятелски концерт, в изпълнение на Оркестъра на Държавна опера-Варна и на Младежкия филхармоничен оркестър на Дордрехт. В рамките на съвместен европейски проект двата града обмениха и част от свои музейни колекции – в Дордрехт бе експонирано съкровището от Варненския халколитен некропол, а във Варна гостува изложба от уникални средновековни паметници, под наслов „Златният век на Дордрехт“.

Големият късмет от томболата на плувния празник във Варна се усмихна на британка

Сподели публикацията