Slide
Slide

Балчик. На 6 юли, в галерия „Тунела“ на ДКИ КЦ „Двореца“ – Балчик ще бъде поставено началото на изложба от стъклени пластики. Експозицията представя произведения от стъкло, изцяло инспирирани от мистичната атмосфера на  Двореца в Балчик. Творбите са продукт на поредица художествени пленери, които Училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн – гр. Валашске Мезиржичи в Чехия е провело в България на територията на Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ от 2016 г. до сега. Те могат да бъдат разгледани до 12 юли. Това културно мероприятие поставия началото на Седмицата на чешката култура в Културен център „Двореца“ – Балчик, която се провежда за четвърта поредна година.

***

Безплатни прожекции на документалния филм за архитект Йосиф Шнитер можете да видите от 9 до 17:30 ч. на 9 юли в Каменна зала.

Документалният филм е създаден в резултат на сътрудничество между ученици от три европейски училища, Средното училище за приложни изкуства и дизайн на стъкло във Валашке Мезержичи, Чехия, Националната гимназия за кино и сценография, Пловдив, България и училището по Изкуства Тренчин, Словакия и е финансиран от Европейския съюз. Художествени ръководители на проекта са Васко Власаков, Красимира Колчева и Катржина Хофманова. Филмът е създаден в рамките на проект по програма на  „Еразъм+“ – „Чешката и словашката културно-артистична следа в България“ и е посветен на живота на чешкия архитект Йозеф Шнитер, който прекарва по-голямата част от живота си в Пловдив. Йозеф Шнитер придава на Пловдив модерния му облик. Той създава първия градоустройствен план на града и проектира църкви, къщи, много училища и обществени сгради. Филмът се фокусира върху личността на Йозеф Шнитер. Правнучката на архитекта професор Мария Шнитер, която живее в Пловдив, придружава зрителя със своя разказ през целия филм.

ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик отправя покана към всички представители на медиите да заповядат на 9 юли от 14 ч. в Каменна зала, където ще бъде прожектиран филма. Своите въпроси можете да задавате към Красимира Колчева.

ДКИ КЦ “Двореца” организира транспорт за всички желаещи. Служебен автомобил ще тръгне от хотел “България” в 13 ч.

***

На 12.07.2020 г. от 20 ч. в Каменна зала семейство Пивоварчик ще изнесат концерт съвместно с Биляна Енева. Мероприятието е втората инициатива, която ще се проведе в рамките на Седмица на чешката култура в КЦ „Двореца“ – Балчик. Входът за концерта е свободен.

Иржи Пивоварчик  свири на кларинет още в средното музикално училище в град Кромнержич, а след това продължава своето образование в Музикалната академия в Прага, която успешно завършва през 1995 г. За кратко време е бил член на моравската филхармония в Оломоyc. Сега е член на групата „Ensemble flair“ в Остава.

Маркета Пивоварчикова е започнала да свири на флейта още в ранна детска възраст След завършването на средното музикално училище със специалност флейта, следва в университета в Острава специалност музикална педагогика. През 1997 г. печели първа награда на музикален конкурс с флейта. Преди да стане учител по флейта е солистка в Чехия и Германия.

Варбора Пивоварчикова свири на пиано /клавир/ от седем годишна възраст. В момента е на 15 години и учи в гимназията на град Валашке Мезиржичи.

Биляна Енева завършва специалност пиано в СМУ „Добри Христов“ гр. Варна. Продължава образованието си в ДМА „Панчо Владигеров“ гр. София. Завършва майсторски клас по пиано и корепетиция в Музикалната академия в София. Солист е във Варненската филхармония и оркестъра на ДМА  „Панчо Владигеров“.

В програмата ще видите:

Franz Xaver Mozaft – Rondo e-moll for flute and piano

W.A. Mozart – Concert for clarinet and piano / 1. Allegro, 2. Adagio

Camille Saint – Saens – Adagio for double bass and piano

Gabriel Faure – Two peaces fror flute, clarinet and piano

Gabriel Faure – Apres un reve (“After a dream”) for double bass and piano

Claude Bolling – Baroque and blue

Matthias Petzold – Two duets for flute and clarinet

На 10 юли Анатолий Станкулов, който е познат на истинските ценители на изобразителното изкуство с непреходните си произведения, ще представи своя изложба в галерия “Тихото гнездо” на  Двореца – Балчик. Прочутият автор  ще подреди 20 живописни платна, тематично наречени “Бряг”.

Изложбата ще остане до 26 юли и може да бъде разгледана всеки ден от 8 до 20 ч.

Сподели публикацията