Slide
Slide

Бизнесът обмисля регистрация в чужбина

София. Част от туристическия бизнес обмисля да „емигрира“ в чужбина заради промените в Наредба Н-18, която изисква от бранша да регистрира онлайн магазини и софтуера си за управление, информира Труд. Десетки хотели вече са се регистрирали, но нито една компания, която предлага софтуерни услуги на туроператори не го е направила. На въпрос, отправен на годишната среща на Травел Академи в София, как ще работят туроператорите, ако нито една компания не регистрира софтуер за тях, представители на НАП ги посъветваха да говорят със своите доставчици и да ги убедят да го направят.

Няма как българската НАП да успее да контролира софтуерни гиганти, опериращи в цял свят и цялото интернет пространство, защото те не признават граници. Те просто ще изключат страната ни от обхвата си и ще се върнем години назад, притесняват се от индустрията, която носи най-големия приход в БВП.

Сред изискванията на НАП е софтуерът да е на български език, а браншът ползва предимно чужди разработки, които нямат българска версия. Така бизнесът или трябва да се обърне към определени български компании, или да убедят партньорите си, че трябва да променят кодовете си заради тях. Хотелите също трябва да регистрират онлайн магазини, ако приемат плащания през техен собствен виртуален терминал. Чуждите хотелски вериги с управление зад граница обаче нямат задължение да отговорят на наредбата, въпреки, че операрит в България. Така българският бизнес става неконкурентноспособен, категорични са от бранша. Според секторът наредбата ще изсветли част от бизнеса, но текстовете й трябва да се изчистят, за да не изгони тези работещи в чужбина.

Сподели публикацията