Снимка Велко Ангелов
Slide
Slide

София. Не съм очаквала, че Симеонов ще направи такова внушение. Защото апартаментът е закупен с пари от моите родители през 2008 г. Тогава не съм се занимавала с политика, била съм в частния бизнес и съм заемала високо платени ръководни длъжности. Освен това родителите ми имат свой бизнес. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова телевизия. Вчера бившият вицепремиер и депутат от НСФБ Валери Симеонов се опита да вкара туристическия министър Николина Ангелкова в скандала с евтините имоти на властта. Той каза, че има и други министри с изгодни апартаменти, посочвайки конкретен адрес в кв. „Овча Купел”, като негов собственик се оказа именно министър Ангелкова. Симеонов твърди, че тя е закупила апартамент от 142 кв.м за 61 хил. лв. В последствие стана ясно, че апартаментът на Ангелкова с обща разгърната площ от около 160 кв. м е купен през 2008 г. на цена от 75 хил. лв., или около 500 лв. на квадрат.

„През 2008 г. този имот е закупен от моите родители на груб строеж. Ясно е записано това в нотариалния му акт. Възложена е пазарна оценка на имота от лицензиран изпълнител през май 2008 г. В нея се казва, че 74 940 лв. е справедливата пазарна стойност на този апартамент”, разясни Ангелкова.

Тя поясни, че е допусната техническа грешка в декларацията, когато е встъпила в държавна длъжност през 2011 г. „Колегите са вписали данъчната, а не пазарната оценка. Всички данъци са платени на цената от 75 хил. лв.“, обясни още Ангелкова.

„Семейството ми е в частния бизнес от 1991 г. Аз съм влязла в активната политика с достатъчно средства, с влогове от 300 хил. лв., които също са декларирани. Не мисля, че това е нещо нередно, когато родителите имат възможност и могат да докажат своите средства, да даряват нещо на дъщеря си или на внуците си”, посочи туристическият министър.

„Нещата са прекалено лични. Не знам каква е тази фиксация на Симеонов към мен. Винаги преди летния сезон има интерес от негова страна към мен. Защо се опитва да пришива един казус, който няма нищо общо към т. нар. „апартамент гейт”, трябва да се попита самия инициатор – Симеонов. Редно е да се попита защо инициира тези скандали. За мен е важно да си върша работата, спазвайки българското законодателство”, кометира Ангелкова.

„Информирах премиера Бойко Борисов. Първо, през 2008 г. не съм била в политиката и, второ, средствата са от родителите ми, но ако е необходима проверка, нека бъде направена. Каквото разпореди премиера, аз ще го направя, в ГЕРБ сме хора с морал, които спазват закона”, каза още туристическият министър.

Сподели публикацията