Остров Св. Анастасия е любимо място за туристи от цялата страна по време на Великден

За трета поредна година Община Бургас ще привлича туристи от близо и далеч с интересни

Бургас. През следващата седмица се планират да бъдат подновени морските разходки до остров Св. Анастасия и Ченгене скеле. Това ще стане при хубаво време, което ще позволи на туристите да посетят двата емблематични за Бургас туристически комплекса. Островът ще посрещне своите първи туристи на 16 април, съобщи за Bgtourism.bg управителят Павлин Димитров. Той посочи, че туристическата забележителност е все по-желана дестинация за събития и за лични мероприятия като сватби, рождени дни и др. тържества. До средата на май ще има по два курса дневно до острова, а след това по 3.

През 2021 г. остров Св. Анастасия посрещна 28 000 туристи, като очакванията на база предварителни записвания, са за по-силен туристически сезон.

Тази година Община Бургас отново ще предложи на местните жители и на гостите на града богата програма за Великденските празници, като в празненствата се включва и Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“. На 16 и 17 април, събота и неделя, в комплекса ще е пъстро, забавно, зареждащо за едни от най-любимите и жизнерадостни празници в българския народен календар – Лазаровден и Цветница!

Отбелязваме ги броени дни преди Великден, когато казваме, че природата се „събужда“ за нов живот! Честването им традиционно върви ръка за ръка с интересни обичаи, музика и хубави български песни, много детски смях, аромат на пролетни цветя и върбови клонки. Вижте програмата ТУК

Ако желаете да пътувате до остров Света Анастасия или КТК Ченгене скеле, задължително е да направите предварителна резервация. Резервации се приемат всеки ден от 9:00 часа на телефон +359 882 004 124 или на e-mail: reservations@gotoburgas.com, като е необходимо да заявите пътуването си най-късно до 17:00 часа на предходния ден.

За трета поредна година Община Бургас ще привлича туристи от близо и далеч с интересни тематични уикенди.

Моделът за разработване на активен събитиен календар бе приложен за първи път през 2020 г. като мярка за преодоляване на щетите от първата вълна на Ковид пандемията. След като показа изключително добри резултати, той бе разширен и обновен през лято 2021.

Тази година началото ще бъде поставено с традиционното изложение „Флора“ – една от най-колоритните емблеми в афиша на Бургас. Благодарение на изложението в края на април – началото на май в Морската градина на Бургас се събират флористи и естети от цялата страна. В същия период ще се проведат и Дни на българската музика, организирани от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ като основната локация е Културен център „Морско казино“.

Джулай&Ретро уикенд (30 юни – 3 юли )е с две водещи музикални събития на различни позиции по бургаското крайбрежие. Първото издание на „Стереофест“ ще се проведе на Морска гара и на него ще гостува мегазвездата Горан Брегович. Билетите са в продажба още от зимата. Отделно ще се проведе и традиционния концерт до моста в Морската градина, който е с участие на бургаски банди и достъпът до него е свободен.

В същия уикенд е планиран и традиционния парад на ретроавтомобили – на алеите между Експоцентър „Флората“ и Пантеона, има и силно спортно събитие – „Триатлон Бургас 2022“ (2-3 юли), което се провежда в северната част на Морската градина.

През август градът ни пак ще бъде сцена на поредица фестивали, насочени към разнородна аудитория. Един след друг са планирани три горещи тематични уикенда: СпайсМюзик, Солар и Teen Boom. Освен фестивалите, които са основни събития, в този период има и много съпъстващи прояви.
Например в периода 12-14 август, когато е популярният музикален фестивал „Солар“, Бургас ще бъде домакин и на Ветроходна регата „Сарафово Къп 2022“.

Ето списъкът на първата серия тематични уикенди:
1. Дни на цветята: 29 април – 8 май, основно събитие: Цветно изложение Флора 2022
2. Миден уикенд : 17-19 юни, основни локации: Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“, Остров „Св. Анастасия“, бургаските ресторанти
3. Джулай&Ретро уикенд: 30 юни – 3 юли, Основни събития: „Стереофест“
на Морска гара, Парад на ретро автомобили и мотоциклети пред Експоцентър „Флората“
4. Сладоледен уикенд : 22-24 юли, в зоната за отворен достъп на Пристанище – Бургас
5. Бирен уикенд: 29-31 юли, основно събитие „Metalhead Beer Fest“, Парк „Минерални бани“; съпътстващо събитие „Летни празници на изпятата поезия „Солени ветрове“ – сцена „Охлюва“
6. Спайс уикенд: 6-7 август, „Spice Musik Festival“, в района на Морска гара
7. Солар уикенд –основни събития: Концерт на Arctic Monkeys, Солар фест
8. Teen уикенд: 19-21 август, „Teen Boom Fest“, в района на Морска гара
9. Рибен уикенд и Burgas Run: 9-11 септември, пространство пред Експоцентър „Флората“ и Морската градина
10. Спортен уикенд – 30 септември – 2 октомври Основно събитие: Ревю на спортните клубове в Морската градина, съпътстващи прояви: Начало на Есенни литературни празници

Очаквайте скоро пълната програма на тематичните уикенди!
Информирайте се за събитийния календар на общината от новата платформа: https://events.gotoburgas.com

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA