Slide
Slide

Русе. Последното от серията информационни събития, осмо по ред, в рамките на проект №ROBG-348 „Любителски риболов по Дунав: Дунавски риболовни маршрути“ се състоя на 31 октомври в  Русе.  По покана на водещия партньор Фондация „Идеин развитие“ в дискусията участваха представители на Областен информационен център-Русе, медии, г-н Михаил Михайлов, началник отдел “Рибарство и контрол” Русе към ИАРА, управителят на магазин за риболовни принадлежности „Всичко за рибилова“, Клуб „Отворено общество“ – Русе, любители на риболова и природолюбители, както и други граждани, съобщава Бряг. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) в рамките на Програма Interreg V-A Румъния – България, с бюджет е 421 888,15 евро, от които 358 604,92 от ЕФРР.  Проектът обхваща 7 окръга от Румъния и 8 области от България.  Изпълнява се в партньорство с Асоциация за устойчиво развитие, гр. Слатина, окръг Олт, Румъния.

Основната цел на проекта е да се подобри устойчивото използване на природното наследство и ресурси чрез разработване на общи туристически продукти, основаващи се на любителския риболов. Това ще бъде постигнато чрез повишаване на осведомеността в трансграничния регион относно социалните и икономическите ползи от туристическия риболовен туризъм и разработването и популяризирането на два нови туристически продукта, базирани на природните ресурси.

Десислава Пухлева – ръководител на проекта, представи единия от продуктите, реализирани в рамките на проекта – първото издание на „Фестивала на любителския риболов“,  състоял се през септември тази година в България и в Румъния. В рамките на два дни са проведени състезания по риболов за жени, деца и мъже; организирани са забавления и атракции за деца и възрастни, включващи игри с балони,  занимания по моделиране на корабни макети и др. В програмата са включени изпълнения на танцови и певчески фолклорни състави, както и приготвяне и дегустация на рибена чорба. В Румъния фестивалът е проведен на брега на езеро Фрасинет близо до с. Добрословени, окръг Олт, а у нас – в лесопарк „Липник“, село Николово край Русе. В състезанията, риболова и интересната програма са участвали и присъствали над 1000 участници и зрители.

Идеята на фестивала е да се организира забавление и отдих  на открито за цялото семейство, като се акцентира на опазването на околната среда и на рибните ресурси. Целта на организаторите е да се създаде ежегодна традиция за провеждане на риболовен фестивал на различни територии от двете страни на трансграничния дунавски регион. С идеята за смяната на местоположението на фестивала всяка година партньорите по проекта целят опознаване на различните дестинации за риболов и туризъм, откриването на малко известни или неизвестни приказни кътчета на двете страни, индиректно повишаване на осведомеността и конкурентоспособността на местния бизнес, както и отново да се спазват и споделят правилата за опазване на природното богатство на Дунавския регион.

Техническият сътрудник на проекта Десислава Грозева-Иванова представи втория продукт и резултат от няколко месечните сериозни усилия на проектният екип – онлайн платформата за любители рибари и хора, които обичат природата. „Дунавски риболовни маршрути“ е уникална интерактивна триезична дигитална карта, достъпна на адрес www.fishmap.online, предоставяща информация за местата за риболов и пътешествия по поречието на р. Дунав и в трансграничния регион, която е  онлайн от 1 ноември. До момента картата съдържа 63 точки за риболов в България, като опитни рибари са направили и предоставили специално за проекта уникални снимки от всяко място, проверили, описали и картографирали всяко място, което са посетили, а картата непрекъснато се разширява с нова и полезна информация дори по време на информационните събития. Платформата е предвидено да функционира по същия начин и чрез мобилно приложение за телефон. Идеята на дигиталната платформата е всеки да има информация за откриване на място за риболов, възможност за създаване на собствен маршрут, да планира отдиха си чрез откриване на места за нощувка и хранене,  да качва снимки и да споделя впечатления, които да са в помощ на останалите ползватели на платформата. Второто важно предимство на „Дунавски риболовни маршрути“ е възможността всички заинтересовани бизнес страни – концесионери на язовири, къщи за гости, хотели, туристически обекти, ресторанти, магазини за риболовни стоки, био продукти и пр. да намерят своята прекрасна възможност за представяне, да се покажат на картата и да достигнат до възможно повече потребители.

Сподели публикацията