Slide
Slide

Чепеларе. Продължават археологическите проучвания на пещерното жилище „Чая“, като целта е те да обхванат, както входната галерия, така и основната зала, където се предполага, че нейното обитаване е още от каменно-медната епоха – VI – V хил. пр. Хр. Ще бъдат проучени и околностите на пещерата, като археолозите се надяват да  открият останки от селище и могили от периода XIV – XI хил. пр.Хр.

„Чая“ е древно пещерно жилище с туристически маршрут, който в момента се маркира, но вече може да бъде посещаван от туристите. Тръгва се от паркинга под долна станция на лифт „Мечи чал“, и се намира в местността „Янчовица“ – град Чепеларе.

Туристи опознават Пампорово и Родопите с пешеходни турове

Проучванията се осъществяват под ръководството на доц. Костадин Кисьов и София Христева- докторант в Националния археологически институт към БАН, с участието на Марин Господинов – директор на Музей на родопския карст, и представители на пещерен клуб „Студенец“- гр. Чепеларе.

Проучванията се финансират за втора поредна година от Община Чепеларе с решение на Консултативен съвет по въпросите за туризма в Общината. Всички намерени материали ще постъпят във фондовете на музея в Чепеларе, което допълнително ще обогати експозицията на музея.

Сподели публикацията