Лидл заби звучен шамар на Метро, КЗК им тресна глоба от 15 милиона лева
Лидл заби звучен шамар на Метро, КЗК им тресна глоба от 15 милиона лева
Slide
Slide
Slide
Slide
Глобата е наложена след жалба на “Лидл България” заради нелоялна конкуренция
„Метро Кеш eнд Кери България“ ЕООД отнесе санкция от 14 972 320 лв.от Комисията за защита на конкуренцията. До глобата се стигна след жалба отстрана на конкурента “Лидл България”.
Ето и официалното съобщение, с което КЗК излезе днес:
Комисията за защита на конкуренцията санкционира „Метро Кеш eнд Кери България“ ЕООД с 14 972 320 лв. ( 2 % от общия оборот за 2017 година) за извършено нарушение по чл. 32 във вр. с чл. 34 от ЗЗК – неразрешена сравнителна реклама. Комисията постановява прекратяване на нарушението и разпорежда в едноседмичен срок от влизането в сила на решението „Метро Кеш енд Кери България“ ЕООД да го огласи за своя сметка в два национални ежедневника.
В хода на проучването по преписката, образувана по искане на „Лидл България ЕООД енд КО“ КД, КЗК установи, че в периода от 5 март до 25 юни 2018 г. „Метро Кеш eнд Кери България“ ЕООД провежда имиджова рекламна кампания, която включва телевизионна, радио, интернет и външна реклама като част от рекламните послания (видеоклипове и текстови реклами) и към настоящия момент са налични на Фейсбук страницата и Ютюб канала на дружеството. Комисията приема, че използваните в рекламата сюжети и послания като „ … Италианската /бирената/барбекю седмица свърши. Сега е азиатската/ чаената / веганската …“, ,Не сменяй вкуса, смени магазина. При нас италианската/бирената/барбекю седмицата е през цялата година. Метро. Имаме го.“, посланията „Заповядай от 01 януари до 31 декември на бирена, италианска, азиатска, испанска, мексиканска, вегетарианска и каквато още седмица се сетиш. Метро.Имаме го.“ и други подобни в цялост представляват неразрешена сравнителна реклама. По този начин се дискредитират и опетняват репутацията и доброто име, положението и дейностите на „Лидл България ЕООД енд КО“ КД и се създават предпоставки за извличане на нелоялно предимство от известността на конкурента и неговата практика да провежда „тематичните седмици“, свързани с предлагане на продукти, характерни за определени традиционни кухни. Създава се възможност за пренасочване по недобросъвестен начин на потребителите от „Лидл България ЕООД енд КО“ КД към магазините на „Метро Кеш eнд Кери България“ ЕООД.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред Административния съд. От “Метро” не приемат твърденията в искането като погрешни и неоснователни, заявиха от компанията.

Сподели публикацията