Slide
Slide

София. „СОФ Кънект“ стартира програма за измерване удовлетвореността на пътниците – ASQ (Airport Service Quality). Участието на летище София в програмата е ясна заявка за подобряване на цялостното пътническо преживяване като основен управленски приоритет на „СОФ Кънект“.

Програмата е разработена от Международния съвет на летищата (ACI) и се използва от летища по цял свят. Целта на проучването е да се определи  удовлетвореността на пътниците от престоя на летището и да даде насоки за подобряване на услугите и дейностите, за да отговорят на потребителските очаквания.

Анкетата се състои от 34 въпроса, които са свързани със заминаващите пътници още от пристигането им на летището до излитането на самолета. По скалата от 1 до 5 пътниците оценяват летище София като достъпност и условия за паркиране, регистрация на пътници и багажи за полет, проверките за сигурност, паспортен контрол, търговски обекти и предлагания асортимент от продукти в тях, заведения за хранене, включително и мнението за дейността на държавните служби, които оперират на аерогарата. Някои от въпросите в анкетата дават възможност на пътуващите да изразят  мнението си  като коментар.

Участващите в проучването световни летища за момента са 239, от които 93 са в Европа. Според годишния си пътнически трафик (диапазонът 5-15 млн. пътници за година) ACI EUROPE поставя най-голямото българско летище в една група с още 30 европейски летища като Севиля, Краков, Бергамо, Ница, Тулуза, Солун, Белград и др.

„Присъединяването на летище София към проучването е част от стратегическата ни цел да подобряваме пътническото преживяване. Мнението на пътниците е основата, върху която да изградим процесите на летището и да го превърнем в желана отправна точка за всяко пътуване“, заяви Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на летище София.

Сподели публикацията