Slide
Slide

Събитието e на 5 март 2019 г. от 20 ч. в хотел Hotel Expo Sofia

Шумен. Община Шумен получи номинация за развитието на „Индустриален парк Шумен“ АД  от партньорите на петото издание на годишните награди Balkan Business Awards 2019, съобщава VIP Communication PR. По време на официалната церемония ще бъдат отличени най-значимите постижения в бизнеса на Балканския полуостров. Събитието ще се състои на 5 март 2019 г. от 20 ч. в хотел Hotel Expo Sofia.

Индустриалната дейност в община Шумен е съсредоточена основно в източната промишлена зона и на територията на Индустриалния парк, който е публично-частен проект между Община Шумен и частното дружество „НИКИ-БТ“ АД. Амбицията на парньорите е да изградят индустриално-търговски и логистичен център край града. Ползите от подобен проект са за цялото общество, тъй като по този начин общината придобива сериозни лостове да се справи с безработицата, има готовност да посреща нови инвеститори и да им предлага по-добри условия за развитие на бизнеса.
„Индустриален парк Шумен“ АД е разположен върху 2400 дка, които са разделени на четири зони. Той е един от най-модерните в страната и през последните години все по-бързо привлича инвеститори. 90% от разработената територия вече е продадена и тъй като има заявен интерес за закупуване на нови парцели, започна изграждането на новата подзона „С“. Тя е на площ от 590 дка. В нея ще бъдат инвестирани около 6 млн. лв. и се очаква да бъде готова до средата на 2019-та година. Всеки, който закупи терен, може много скоро да започне строителство. Общината, от своя страна, третира инвеститорите преференциално, като ги обслужва при съкратени срокове, прави всичко възможно да намали бюрокрацията и да създаде по-добри условия за съществуване на бизнеса, който създава работни места.

Според местната администрация за успеха на един такъв проект е важно партньорът да е финансово стабилен и отдаден на проекта, а за частния инвеститор е важно да види партньор в лицето общината, който има дългосрочни политики и визия за развитие.
Шумен има уникално логистично положение и това е едно от най-големите предимства за инвеститорите. През Шумен преминават основни инфраструктурни коридори, жп-линията, която свързва София и Варна, разстоянието до летище Варна и морското пристанище е само 80 км по магистралата, а на 1 км разстояние е най-близката товарна гара.
В радиус от 100 км от индустриалната зона се намират 7 областни центрове в България. Речното пристанище в Русе е само на 120 км на север. Всички тези предимства дават възможност Шумен да се превърне в икономически център на Североизточна България.
Икономическото възраждане и индустриалното развитие на града прави Шумен един от добрите примери в страната за ефективното сътрудничество между институциите и ползотворния диалог между местната власт и бизнеса. Към момента има 17 нови инвеститори в Индустриалния парк и две нови големи предприятия се изграждат извън него. Новите инвестиции създават работни места, които конкурират статуквото, променят кривата на пазара на труда и създават условия за повишаване на доходите на населението, което съответно води до развитие на търговията и услугите, както и на отрасли като жилищно и промишлено строителство. Подобни проекти могат да обърнат тенденцията за обезлюдяване на българските градове и да осъществят обратната връзка с образованието за постигане на професионална реализация на завършващите средно и висше образование. Създаването на добър инвестиционен климат стимулира и утвърдените производители в района да продължат да правят нови инвестиции.

Наградите Balkan Business Awards 2018 ще отбележат най-значимите постижения в бизнеса у нас и на Балканите, допринесли за устойчивото развитие на тези региони. Партньори на събитието са: Българската Търговско-Промишлена Палата,  Сръбско-Българската Търговска Камара, Турско-Българската Търговско-Индустриална Камара,  Бизнес Клуб Лондон, Европейският Икономически Сенат и други. Журирането, което ще отреди победителите във Balkan Business Awards 2018, е поверено на партньорите на събитието, както и на ресорните журналисти.  

Сподели публикацията