Slide
Slide

Варна. От началото на февруари започна записването на участници в петото издание на Празника на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия – Варненски карнавал, който ще се проведе на 13 април. Организатори са общинските дирекции „Култура и духовно развитие” и „Образование и младежки дейности”.

По регламент в карнавала могат да участват деца и възрастни като индивидуални участници или групи, сборни формации от детски градини, училища, университети, читалища, организации, кукерски и сурвакарски групи от България и чужбина. В конкурсната програма са допустими маски, маскарадни костюми, карнавални облекла, униформи, народни носии, кукерски и сурвакарски костюми. Крайният срок за записване е 1 април на: varnacarnival@abv.bg.

Карнавалът ще започне на 13 април в 12 ч. на площад „Антон Новак” с представяне на маски и костюми в конкурсната програма от състави и индивидуални изпълнители. Два часа по-късно на входа на Морската градина гостуващите кукерски и сурвакарски групи ще изпълнят характерни ритуали от празничната маскарадна обредност. В 16 ч. ще започне празничен концерт с участието на Стенли и новата му група, Теди Генев, Блаже Богев от Македония и фолклорен ансамбъл „Варна”. На финала ще бъдат наградени победителите в конкурсната програма и специалните гости.

По традиция карнавалът ще бъде съпътстван от изложба-базар на майстори занаятчии от цяла България. Изделията им ще могат да се разглеждат и купуват на площад „Антон Новак“ от 10 до 20 ч. Кмета.bg

Сподели публикацията