Slide
Slide
София. Министерството на туризма подписа ключов документ за стратегическо партньорство с ГБИТК за промотирането на България. Това стана на националния празник на Германия днес – 3 октомври.
Споразумението за стратегическо партньорство в областта на туризма бе подписано в присъствието на президента на Германо-Българската индустриално–търговска камара (ГБИТК) Тим Курт, и.д. посланик на Германия Н. Пр. г-жа Ирене Планк и главният управител на организацията д-р Митко Василев. На срещата присъстваха Кармен Щрук – зам.-управител на ГБИТК, както и д-р Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА); член на УС на ГБИТК и председател на специализирана комисия по туризъм към ГБИТК.
„Щастлив съм, че българската и германската държави сключват споразумение за стратегическо партньорство и това дава възможност за утвърждаването и по-широкото популяризиране на Бранд България. С подписването на този документ се подчертава важността на германския пазар за българския туризъм. В полагането на подписите именно днес има и символика, защото 3 октомври е национален празник на Германия“, заяви д-р Илин Димитров.
Споразумението продължава, надгражда и разширява подписания през 2021 г. от министър доц. д-р Стела Балтова документ.
Д-р Митко Василев – главен управител на камарата, беше катерогичен, че потенциалът за сътрудничество на двете държави в областта на туризма е огромен и трябва да се развива.
Обхватът на споразумението включва насърчаване на обмена на информация между български и германски туристически институции и компании. Документът предвижда съдействие от камарата при организиране на двустранни кръгли маси и други събития с конкретна тематична насоченост. ГБИТК, в чието управление 30% е участието на германската държава, ще оказва подкрепа на българското аташе по туризма към българското посолство в Берлин при срещи с туристическия бранш, пресконференции, организиране на информационни вечери за туризма.
Освен това камарата може да бъде поканена да участва в търговски изложения на българското министерство на туризма в Германия, за да представи България като дестинация за четири сезона.
Неправителствената организация може да съдейства за маркетинговите дейности и за стратегическото ориентиране на предлагането на здравни услуги, например с медицински асоциации, на медицински конгреси, за подготовката на публикации в немски здравни списания и други за популяризирането на здравните услуги в България.
Допълнително ще бъде развито устойчивото сътрудничество между правителствените институции чрез съвместни двустранни пътувания на делегации.
Сподели публикацията