Slide
Slide

Интервю с Венцислав Венев – председател на Българския туристически съюз

Как преминаха честванията по случай Деня на туризма тази година?
– И тази година хиляди туристи от цялата страна изкачиха Черни връх по стъпките на Алеко Константинов и Иван Вазов, с което показаха, че и след 127 г. обединеното туристическо движение е живо.

На тържеството присъстваха изпълнителният секретар Лъчезар Лазаров и членове на УС на БТС, Георги Георгиев – председател на Столичен общински съвет, Анатоли Илиев – зам. председател на фондация „СофияЕвропейска столица на спорта„, Марияна Павлова председател на Национална агенция за професионално образование и обучение – НАПОО, Любомир Попйорданов председател на „Планини и хора асоциация на планинските водачи в България“, Петър Стоянов председател на Български планинарски съюз, представители на Природен парк Витоша и Столична библиотека и др.

На Черни връх се състоя и тегленето на томболата за участниците в националното движение „Покорител на 10-те планински първенци”. Тази година регистрираните бяха 185, от които 51 с печати и марки. Те получиха като награди термоси, туристически лампи, ветровки, раници и туристически постелки. Голямата награда ваучер за велосипед отиде при участник от гр. Петрич.

Състоя се и награждаването на победителите в състезанието по планинско бягане „Vitosha Run 2022“, най-бързият от които взе разстоянието от НДК до Черни връх за впечатляващите 1 ч. и 45 мин.

По-късно членове на ръководството на БТС и официални гости на празника поднесоха цветя пред барелефа на Щастливеца на Витоша.

За доброто настроение на участниците се погрижихахоровете „Планинарска песен“ – София и петричкия хор „Иван Апостолов“.

По традиция Денят на туризма в България завърши с кръшни народни хора.

​- През пролетта оглавихте организацията. Отминаха първите 100 дни на Вашия мандат. Вече можете ли да направите равносметка на състоянието на БТС? 
– За четири месеца като председател на БТС направих сериозен и задълбочен анализ на съюза неговата членска маса, финансовото му състояние, юридическите въпроси и спортно-туристическата дейност. Подготвихме и внесохме в Министерството на младежта и спорта документи за получаване от БТС на статут на национална организация за спортно-туристическа дейност, защото безспорно БТС е единствената организация, която може да изпълнява такава функция.

– Прави впечатление, че през последните две години – една от причините е Ковид-19, се засилва интересът на българските туристи към разходките сред природата. Как организацията ще отговори на този интерес – да го запази и надгради?
– За да отговори на обществените потребности, БТС трябва да предлага туристически продукт с много добро качество, достъпен за повече хора. За целта трябва да се реновират повечето хижи, което не може да стане без подкрепата на държавата. Получаването на статут на национална организация за спортно-туристическа дейностще даде възможност на БТС да участва в различни проекти, а дружествата по места да получават финансови средства от общините.  

Една от целите, които си поставяме като съюз, е да направим България привлекателна за различните видове туризъм. Единият е т.нар. линеен туризъм по нашите основни маршрути – стари, известни, красиви, достъпни и обработени в Рила, Пирин, Родопите и Стара планина.

И другият тип туризъм, предпочитан все повече от младите хора, е т.нар. лъчев туризъм, при който туристът се настанява в един обект малко по-комфортно, малко по-удобно и всеки ден се правят лъчеви маршрути към върхове, природни забележителности, пещери, минерални басейни, събиране на билки, боровинки и пр. Много хора ще кажат, че това е утопична идея. Това може да стане по следния начин. В Устава на БТС са записани четириосновни задачи: да предлага двигателни дейности на хората, здравословен начин на живот, да образова поколения със всякаква възраст и да ги учи на патриотизъм. Нашият съюз реализира това чрез множество прояви и няма друга организация, която така мащабно да успява да обхване тази част на обществения живот.

Държавата обаче е абдикирала от туризма, макар той да представлява превенция срещу множество болести и зависимости. Затова от БТС предлагаме да бъде създаден централизиран фонд, в който различни министерства да отделят малки суми за поддържане на туристическите маршрути и хижи, за да могат хората в понеделник сутрин да отиват на работа усмихнати и щастливи.

Една от емблемите на БТС е движението Опознай България 100 национални туристически обекта“, която е за пример и на много европейски държави. Колко са всъщност 100-те обекта, включени в опознаването на родината и какво е развитието на инициативата?
– 
Обектите сега са над 160 (163) и списъкът им периодично се обновява, като някои отпадат, а се включват нови. Движението „Опознай България – 100 НТО“ е уникално и много европейски страни желаят да се ползват от нашия опит. През изминалите десетилетия в движението са се включили над шест милиона участника, сред които има и граждани на Германия, Русия, Франция, Дания, САЩ, Сърбия, Украйна, Финландия, Канада и др.

– На 15 октомври ще има изборно събрание на БТС. Каква е атмосферата в организацията и какво включват вашите краткосрочни и дългосрочни цели, начело на организацията?
– В публичното пространство се тиражират сплетни и интриги, но призовавам да не им се обръща внимание. В дневния ред на бъдещо Общо събрание трябва да се предвиди точка за промени в Устава на БТС – има членове, които са в противоречие с няколко закона или пречат на сътрудничеството с различни партньори. Извънредното Общо събрание /Конгрес/ трябва да вземе далновидни и устойчиви решения, които да водят до реализация на целите на БТС.

Сподели публикацията