Варна. Със среща между служителите на ТД Варна и отдел „Оперативни дейности“ към ЦУ на НАП, както и с директорите на Главна дирекция „Фискален контрол“ и „Контрол“ към ЦУ София, от първи юли официално стартира лятната кампания по Северното Черноморие. С помощта на колеги от вътрешността на страната проверките ще се извършват и в активно взаимодействие с други органи и институции на местната и държавна власт, съобщава Варна24.

Както всяка година и тази отново ще има Координационен център, където могат да се подават сигнали за неиздаване на фискален бон, и всякакъв друг вид данъчни нарушения. Денонощно на разположение на гражданите ще бъдат телефоните 052/652238 и 0884744333. Сигнали за нередности ще се приемат и на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg.

Предвиждат се съвместни действия с органите на МВР, Инспекция по труда, Българска агенция по безопасност на храните, Агенция Митници, Комисия за защита на потребителите и др. съобразно характерните особености на отделните икономически сектори. Целта на съвместните проверки е извършването на едновременен, задълбочен и всеобхватен контрол, целящ от една страна по-бързо предоставяне на данни между институциите и от друга по-малка ангажираност на бизнеса.

Основни акценти на летните проверки ще са реалното отчитане на паричните обороти и издаването на касови бележки. Мобилните екипи разполагат с достатъчно ресурси за прилагане на разнообразни методи и похвати. За не издаване на фискален бон ще се затварят търговски обекти за срок до един месец. Освен преки наблюдения, ще се използва дистанционната връзка на касовите апарати със сървърите на НАП, за да се откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Масово ще се прилага и способа за „таен клиент“. Ще бъдат проверявани ресторанти, барчета, магазини, борси, тържища, хотели и масови културни и спортни мероприятия както по Черноморието, така и в целия регион.

Проверките в търговските обекти ще се извършват освен в рамките на официалното работно време и в часовете извън него, и не само в дeлничнитe, а и пpeз пoчивнитe дни на летните месеци. Всички инспектори имат официални легитимации на НАП и никога, при никакви обстоятелства не събират парични глоби на място и на ръка. Наложените санкции с АУАН и НП се внасят само по банков път. Глобата за не издаване на касова бележка за физическите лица, които не са търговци, а например продавачи в търговските обекти, е в размер от 100 до 500 лв., а за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 2000 лева.

От началото на годината инспекторите от Фискален контрол са извършили общо 4355 проверки на територията на ТД на НАП Варна, в това число с други контролни органи 142.Установените нарушения са общо 748, от които 205 за неиздаване на фискален бон, а на 222 търговци е наложена предварителна административна мярка запечатван на обект, в срок до един месец.

Само за месец юни са проверени 714 обекта, като установените нарушения са 102, от които 32 за неиздаване на касова бележка, а мярката запечатване е наложена за 28 от тях.

„Разчитаме на коректността на гражданите и фирмите. Проведените срещи и партньорските ни отношения с работещите в туристическия бранш доведоха до значително увеличаване на търговците спазващи доброволно данъчните и осигурителни закони, но ще бъдем непримирими към тези, които не спазват фискалната дисциплина. Убедени сме, че кампанията ще протече нормално, без проблеми и затруднения.“, каза Милена Колева, директор на ТД на НАП Варна.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA