Slide
Slide

София. ЕК: България може да използва мерки за подкрепа на туристическия бизнес и след 30 юни 2022 г., съобщи бившият министър на туризма и настоящ зам.-председател на Комисията по туризъм към НС Николина Ангелкова. Това става ясно в отговор на нейно писмо до г-жа Маргарет Вестагер, заместник-председател на ЕК.

„Българското правителство трябва да се задейства бързо. Срокът е до 30 юни 2022 г., за да внесем предложения за мерки, свързани с осигуряване на оборотен капитал и подпомагане ликвидността на предприятията. ЕК дава възможност на страните-членки да осигуряват инвестиционна подкрепа за бизнеса до 31.12.2022 г., както и финансова подкрепа за ликвидност до 31.12.2023 г. Това „развързва ръцете“ на българското правителство, което трябва да осигури държавна подкрепа на засегнатите от кризата браншове, в т. ч. и на туристическия. Защото в последните месеци бизнесът бе оставен без държавна подкрепа, агонизиращ под високите цени на ток, горива и растяща инфлация“, съобщи Ангелкова.

Само, че часовникът тиктака. И за да не стане като с Плана за възстановяване и устойчивост, сигнализирам бранша и ресорните институции още днес. Необяснимо остава защо Асен Василев като с нож поряза очакванията на туристическия бизнес за продължаване на държавната подкрепа с мярката 60/40, като обяви само, че спира на формални основания, без да се поинтересува за другите възможни компенсаторни механизми. Нещо повече! От отговора на ЕК в писмо до мен става ясно, че Комисията е приела временна кризисна мярка, за подкрепа на икономиката, в контекста на руската инвазия в Украйна, която дава възможност на държавите-членки да: предоставят ограничени суми за помощ на компании, засегнати от настоящата криза или от свързаните с тях санкции и контрасанкции; гарантира, че предприятията имат на разположение достатъчна ликвидност чрез държавни гаранции и субсидирани заеми; да компенсира компаниите за допълнителните разходи, направени поради изключително високите цени на газа и електроенергията“, добави Николина Ангелкова.

Сподели публикацията