Slide
Slide

София. Близо половината от плажовете по Южното Черноморие остават без стопани този сезон, съобщава Монитор. Причината е, че те са отдалечени, труднодостъпни или не достатъчно атрактивни за потенциалните наематели. От общо 109 плажни ивици до момента са отдадени 57. Останалите 52 остават без стопани. Разчетите по общини сочат, че най-много ивици без спасители това лято ще има в община Царево, където неохраняеми остават 20 плажа, следвана от община Бургас с 12 безстопанствени ивици. В община Приморско неохраняеми са останали 4 плажа, а в община Созопол са 3 ивици. Никой не е пожелал 5 плажа на територията на община Поморие и 8 в Несебърска. Сред неохраняемите в община Царево са трите северни ивици и Попския плаж, също плаж „Ахтопол“, „Липите“ и „Резово“. В община Несебър сред ивиците без спасители са „Обзор – детски лагери“, „Елените – Изток 1“ и „Елените – Изток 2“, както и „Несебър – изток“.

В Община Поморие без наематели са „Лахана“, „Европа“, „Поморийска коса“, „Поморие – Север“ и „Поморие – Буната“. В Бургас не са отдадени четирите плажни ивици в Сарафово и още толкова в квартал Крайморие, както и на плажа „Росенец“ и „Отмални“ , които са пренаселени през лятото. В Созопол най-посещаваните ивици от тези, които остават без стопани са „Вромос“, „Къмпинг Черноморец“ и „Алепу“. Всички останали са грижа на концесионерите и наемателите. Те са длъжни да обезпечат ивиците .

От 32 плажа по Добруджанското Черноморие неохраняеми за този сезон остават 11. От тях 5 ще бъдат охранявани с държавни средства чрез областна администрация – Добрич. Целта е да се осигури водно спасяване на най-посещаваните плажни ивици, които не се стопанисват. Плажовете, на които ще се осигури с ресурс от държавата водно спасяване през активните летни месеци, са: „Крапец – Север“ – част 2 – 1 пост, „Фиш-фиш“ – 2 поста, „Болата“ – 1 пост, „Дуранкулак – къмпинг „Космос“ – 1 пост, и „Шабленска тузла – къмпинг „Добруджа“, без част 4 – 2 поста. Общо 7 спасителни стационарни поста са предвидени на петте плажа, като е предвидено те да бъдат охранявани до 31.8.2019 г.

Сподели публикацията