Турция омагьоса чужденците със зимен коктейл – сок от туршия и кисели краставички
Турция омагьоса чужденците със зимен коктейл – сок от туршия и кисели краставички
Slide
Slide
Slide
Slide

Маринованите кисели краставички са неразделна част от турската кухня, а чаша солен сок е известен като бърз, вкусен и естествен лек за най-жестоките главоболия.

Турция омагьоса чужденците със зимен коктейл – сок от туршия и кисели краставички
Магазин за туршия в Турция

Истанбул. Маринованите краставички са неразделна част от турската кухня – тук, ако расте от земята, има вероятност да бъде мариновано. Културата на туршията (туршу) в Турция датира най-малко още от ранните османски времена и остава необходим елемент в кухнята, която е много разнообразна, сложна и регионално разнообразна. Известността на градските кисели краставички е може би най-добре забелязана в стария квартал на Истанбул в Еминеню. Въпреки, че рибата вече не идва от близките води на града и сега се внася, яденето на сандвич на малък стол близо до люлеещите се лодки е един от най-емблематичните преживявания в града. Множество продавачи работят в съседните щандове, които продават сок от туршия, както и кисели моркови, зеле и чушки, които се консумират заедно с рибата.
Въпреки, че сокът от киселите краставички обикновено не се пие заедно с храненето, има един вид сок от туршия, който е популярен вечер с храната – шалгам. Тази ароматна и често пикантна напитка се сервира заедно с rakı (ракъ, анасонова напитка), докато хапвате месо на скара. С тъмно лилави нюанси, сместа е отбрана от червени моркови и ряпа. Турция омагьоса чужденците със зимен коктейл – сок от туршия и кисели краставички
„Магазините за туршии в Турция са не само смело и колоритно изявление за разнообразието на турската продукция, но също и устойчивия подход, който имаме към него“, каза пред репортер на BBC Somer Sivrioğlu, турски готвач с ресторант в Сидни, Австралия.
„Сервираха ми единственият вид сок от кисели краставички, който се предлагаше: течността беше с примамлив цвят,някъде между пурпурно и розово – явно имаше цвекло в сместа – и я изпих на две глътки и продължих по пътя си. За мое учудване, махмурлукът изчезна за секунди. Оттогава, когато усещам продължителните ефекти на махмурлука, търся магазин за краставички. При цена само 1 TL (турска лира) за чаша, това е много по-естествено и по-евтино от всяко обезболяващо средство“, споделя още Somer Sivrioğlu.

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията