Варна. Трима големи български актьори ще получат почетен плакет на кмета по време на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, по повод навършване на кръгли годишнини. Това са роденият във Варна Стефан Мавродиев – 75 г., Ириней Константинов – 70 г., и Владо Пенев – 60 г. Професионалният път на последните двама е свързан с ДТ „Стоян Бъчваров“. Новината стана ясна при официалното откриване на фестивала снощи, когато на сцената излязоха кметът Иван Портних, Цветана Манева – артистичен директор на фестивала; Николай Йорданов – изпълнителен директор,  Даниела Димова – директор на ТМПЦ, Веселина Михалкова – артистичен директор, както и представител на Министерството на културата.

„Огромна чест е, че имаме възможност да изразим уважението на Варна към тези трима големи български актьори! И е прекрасно, че техните лични празници ще бъдат споделени с нас по време на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Винаги съм приемал този фестивал като важен имиджов продукт, символ на културния живот на Варна и на България. Затова отношението на общината към него не е просто финансова подкрепа, а уважение и респект! Вярвам, че с нашия нов проект за ремонт на сцена филиал, ще създадем нова театрална територия, на която ще могат да гостуват още повече спектакли с високо качество и изисквания. Защото варненската публика заслужава най-доброто!“, заяви кметът Иван Портних. Той благодари специално на организаторите за тяхната всеотдайност.

XVII издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ бе открито с постановката „Опит за летене“ от Йордан Радичков на Народния театър, с режисьор Стоян Радев. Той е част от десетте избрани в българската селекция представления, откроили се през изминаващия театрален сезон. Специален фокус в нея е 90-годишният юбилей от рождението на един от най-значимите български автори Йордан Радичков.  Веднага след това започна уличното представлението „Нощта на белите коне“  на мим формация Жар Театър.

Програмата на фестивала е събрана в четири модула: „Българска селекция“, „Международна селекция“, „Програма Шоукейс“ и „Паралелна програма“ и ще зарадва варненци с повече от 30 събития. Тазгодишното издание на фестивала ще продължи до 11-ти юни на сцените на Драматичния театър, Държавния куклен театър, Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ и др. Мотото му е „Преливащи се театрални реалности“.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA