Те са радост за очите и наслада за душата – част от природното богатство на България

Водопадите са сред най-красивите творения на природата. За наше щастие в страната ни, освен тези, има още десетки красиви водопади. Те са радост за очите и наслада за душата – част от природното богатство на България.

Снимка: haiduk-tourist.blogspot.bg

Поредното видео от канала sedemte_nai показва най-красивите от тях и ни подканя да направим няколко прохладни разходки в горещото лято.

Кая Бунар – в района на с. Хотница

Кая Бунар не е особено висок, нито с мощни шумни води, но пейзажът около него е зашеметяващ. Светлосините води на езерото под него също са очарователни. До него се стига лесно по изградената екопътека.

Рилска Скакавица – Рила планина

Снимка: Владимир Станчев

Скакавица е най-високият водопад в Рила и един от най-живописните в България. Височината му е 70м. Най-лесно достъпен е през лятото – на 30 мин. пеша от х.Скакавица . През зимата замръзва напълно.

Крушунски водопади – с. Крушуна

Снимка: Стефка/
Представляват система от малки водопади и езерца с тюркоазени води. Достъпът е лесен по изградената екопътека. Районът около тях е много живописен. Наблизо се намира и Деветашката пещера.

Полска Скакавица – Земенска планина

Снимка: Кирил Желев-Чиро

Този изключително красив водопад е по-труднодостъпен от останалите. Намира се до махала Водопада на с.Полска Скакавица в живописния Земенски пролом на р. Струма. Височината му е около 50м.

Скакля – под с. Заселе

Намира в живописното Искърско дефиле в района на Гара Бов от където започва Вазовата екопътека, стигаща до водопада. По-бърз е достъпа до него от с. Заселе. Най-красив е през пролетта, когато е пълноводен.

Видимско пръскало – Джендема, Ст. Планина


Снимка: litkov.blogspot.bg

Спуска се по отвесните скали на Балкана, а водите му идват от няколко малки потока. Висок е 80м. – втори по-височина в България. Местността наоколо е много живописна. Стига се от гр.Априлци по изградената екопътека.

Райско Пръскало – х. Рай, Стара Планина

Снимка: Bonka Markova

Освен че е най-високият водопад на Балканите (124.5м.), той е и особено живописен и внушителен. За да стигнете до него, трябва да вървите около 4 часа от гр. Калофер, но определено си заслужава. Районът е уникален. opoznai.bg

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA