Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg
ABAX - Почивки в Сардиния, Италия
Хотел Casa di Fiore SPA & Medical 5* в Кранево
дом България Бургас Бургас се превръща в дестинация за розово фламинго, утре организират наблюдение на...

Бургас се превръща в дестинация за розово фламинго, утре организират наблюдение на красивите птици

Slide
Slide

Ято от 180 екзотични птици избра Атанасовското езеро за свой дом

Бургас. Българска фондация „Биоразнообразие“ кани гражданите утре, 3 март, да наблюдават розови фламинги. Сборният пункт е от 11.00 часа в парк Езеро до тенис кортовете и кафе „Уест“. Желаещите ще се качат на насипа над канала и ако имат късмет, ще могат да видят ятото от 180 розови фламинги, които в момента се хранят и почиват в южната част на Атанасовското езеро. Въпреки че водата е доста дълбока и птиците не могат да газят, а изглежда, че по-скоро плуват – гледката е забележителна и си заслужава.

Организаторите ще осигурят оптични тръби и бинокли, а всички любители на фламингото е добре да си приготвят подходящи обувки, защото след валежите насипът ще е кален.

След наблюденията желаещите могат да се включат в празничната програма на Община Бургас и Парада с конете, който ще тръгне от Конната база, разположена наблизо и ще стигне до Морското казино.

А останалите, които искат могат да продължат до Укритието за наблюдение на птици, където да гледат птици и да си направят пикник сред природата.

Желанието да се види този все още екзотичен вид е толкова голямо, че през август миналата година се превърна в национална новина и обиколи ТВ и радио ефира, както и интернет пространството.За да отговори на засиления обществен интерес и да популяризира и развие Атанасовско езеро като дестинация за наблюдение на розово фламинго в България, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) представи на вниманието на Обществения борд на TELUS International Europe в България една своя идея, която срещна тяхната подкрепа.

Атанасовско езеро е защитена територия и преминаването на хора е позволено само по определени маршрути, за да се намали неблагоприятното въздействие върху природата. За съжаление, за тези маршрути се знае много малко и е трудно на случаен посетител да намери информация за достъпа, времето и правилата за наблюдение на птици, особено в едноимения резерват.

Затова БФБ предлага да разработи 4 маршрута – два в северната и два в южната част на езерото и за всеки маршрут ще бъде изработен векторен слой с GPS координати (трак-лог), който да се интегрира в google maps среда. Ще се  изготвят ясни правила за поведение на туристите, защото повишеното присъствие на хора може да крие рискове и да доведе до безпокойство за птиците, и дори до компрометиране на гнездовия период за видове, несвикнали с човешко присъствие.

Началото ще бъде дадено утре в почивния ден по случай 3 март – Националният празник на България, за да има възможност да се съчетае празничната програма с посещение на Атанасовско езеро.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията