Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg
Slide
Slide
Начало България Бургас Бургас се превръща в дестинация за розово фламинго, утре организират наблюдение на...

Бургас се превръща в дестинация за розово фламинго, утре организират наблюдение на красивите птици

Организират масово гледане на ято от 178 птици розово фламинго край Бургас
Организират масово гледане на ято от 178 птици розово фламинго край Бургас
Slide
Slide
Slide
Slide

Ято от 180 екзотични птици избра Атанасовското езеро за свой дом

Бургас. Българска фондация „Биоразнообразие“ кани гражданите утре, 3 март, да наблюдават розови фламинги. Сборният пункт е от 11.00 часа в парк Езеро до тенис кортовете и кафе „Уест“. Желаещите ще се качат на насипа над канала и ако имат късмет, ще могат да видят ятото от 180 розови фламинги, които в момента се хранят и почиват в южната част на Атанасовското езеро. Въпреки че водата е доста дълбока и птиците не могат да газят, а изглежда, че по-скоро плуват – гледката е забележителна и си заслужава.

Организаторите ще осигурят оптични тръби и бинокли, а всички любители на фламингото е добре да си приготвят подходящи обувки, защото след валежите насипът ще е кален.

След наблюденията желаещите могат да се включат в празничната програма на Община Бургас и Парада с конете, който ще тръгне от Конната база, разположена наблизо и ще стигне до Морското казино.

А останалите, които искат могат да продължат до Укритието за наблюдение на птици, където да гледат птици и да си направят пикник сред природата.

Желанието да се види този все още екзотичен вид е толкова голямо, че през август миналата година се превърна в национална новина и обиколи ТВ и радио ефира, както и интернет пространството.За да отговори на засиления обществен интерес и да популяризира и развие Атанасовско езеро като дестинация за наблюдение на розово фламинго в България, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) представи на вниманието на Обществения борд на TELUS International Europe в България една своя идея, която срещна тяхната подкрепа.

Атанасовско езеро е защитена територия и преминаването на хора е позволено само по определени маршрути, за да се намали неблагоприятното въздействие върху природата. За съжаление, за тези маршрути се знае много малко и е трудно на случаен посетител да намери информация за достъпа, времето и правилата за наблюдение на птици, особено в едноимения резерват.

Затова БФБ предлага да разработи 4 маршрута – два в северната и два в южната част на езерото и за всеки маршрут ще бъде изработен векторен слой с GPS координати (трак-лог), който да се интегрира в google maps среда. Ще се  изготвят ясни правила за поведение на туристите, защото повишеното присъствие на хора може да крие рискове и да доведе до безпокойство за птиците, и дори до компрометиране на гнездовия период за видове, несвикнали с човешко присъствие.

Началото ще бъде дадено утре в почивния ден по случай 3 март – Националният празник на България, за да има възможност да се съчетае празничната програма с посещение на Атанасовско езеро.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията