Slide
Slide

За поредна година във фокуса на прожекторите е Созопол – едно от онези магични места, които посетиш ли веднъж, искаш да се върнеш отново и отново. Специфичната атмосфера там мигновено те пленява и се влюбваш завинаги.

Сгушен в прегръдката на тайнствената Странджа планина и Черно море, Созопол е един от най-предпочитаните курорти в страната. Ежегодно той бива посетен от хиляди туристи от цял свят, които разхождайки се по тесните калдъръмени улички, осъзнават че всъщност вървят по многовековната история на един от най-древните градове по българското Черноморие.

За впечатляващите си 26 века съществуване, Созопол преминава през множество етапи на развитие – от политически и икономически апогей след своето основаване, през разграбване и опожаряване по време на римската експанзия, след което придобива облика на важен епископски център и днес – притегателна туристическа дестинация.


Археологическите разкрития ни отвеждат 2600 години назад, когато милетски преселници основават древния град-държава Аполония и го наричат в чест на покровителя на слънцето и изкуствата – бог Аполон. Още в първите векове на съществуването си полисът бележи изключителен разцвет – успява да контролира обширна територия между днешните градове Поморие и Инеада, Турция, и най-впечатляващото – сече собствени монети, върху които неотменен символ е котвата. Отличителният знак, легитимиращ Аполония пред античния свят, и до днес оформя герба на община Созопол.

Краят на възхода на града е белязан с римската експанзия в Тракия, когато Аполония е завладяна и опустошена от легионите на Марк Лукул. Като трофей те отнасят в Рим внушаващата 13-метрова статуя на бог Аполон, която е била без аналог в Древна Елада и се е издигала на днешния остров Св. Кирик.

След приемането на християнството за официална религия в Римската империя през IV век градът е наречен Созополис – град на спасението. Той придобива облика и значението на важен административен и епископски център. Изградени са множество нови християнски храмове, положени са основите на манастира на о-в „Свети Иван”, където са поставени мощите на св. Йоан Кръстител. За защита от варварските нашествия през V – VI век, Созопол е укрепен със сложна система от крепостни стени и кули. Запазените в руини, както и реставрирани участъци, днес могат да се видят в южната и югоизточна част на Созополския полуостров.

През XI – XIV век значението на града като търговски, религиозен и културен център нараства. В историческите хроники е споменаван като богат и гъсто населен град. Продължава строителството на църкви и манастири, сред които най-известни са манастирът „Св. св. Кирик и Юлита” на едноименния остров, „Успение Богородично”, „Свети Атанасий”, „Свети Николай Чудотворец” и „Свети Апостоли”.

Съвременен Созопол – туристически град, който очарова с уникално съчетание на  природни забележителности,  древна история и старинна архитектура. Обаянието на хилядолетния град и романтиката на южното море, създават неповторима артистична атмосфера.

Списанието на Bgtourism.bg вече e и във VIP салоните на морските ни летища

ПЛАЖОВЕ
Мекият климат, чистото море и обширните плажни ивици предоставят прекрасни условия за морски туризъм. Цялата брегова ивица като че ли е създадена за отдих – дълбоки, уютни заливи с фин пясък се редуват с живописни силуети на скални участъци, a морският бриз разхлажда летните дни. Над 17 км. от бреговете на територията на общината са заети от златни пясъчни плажове, а някои от тях са носители на престижния „син флаг“. Възможностите за практикуване на различни видове водни спортове са многобройни – сърфинг, водни ски, гмуркане, подводна археология, риболов (в т.ч. подводен) и много други.

КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ
Изгражданата през вековете градска структура, разкриваща етапите на развитие на забележителни човешки цивилизации превръща Созопол в истински град-музей. От периода XVIII – XIX век са запазени църкви и повече от 180 възрожденски къщи, а водещи туристически обекти са Южната крепостна стена, остров Свети Иван, Етнографския музей, Художествената галерия и пазителят на созополския вампир – Археологическия музей.

РЕЛИГИОЗЕН ТУРИЗЪМ
Църковните храмове и параклиси в Созопол носят своеобразно културно и духовно преживяване за всеки посетител на града, а някои от тях съхраняват важни реликви за християнския свят. С извисяващата се на над 22 метра височина камбанария и смайващия иконопис, църквата „Св. св. Кирил и Методий“ е дом на мощите на Свети Йоан Кръстител, а храмът „Св. Георги“ пази ценни икони, частица от Светия кръст, мощите на Свети Андрей Първозвани и на Свети Николай Чудотворец. Вкопаната в земята църква „Успение Богородично“, която датира от XV в., пък към днешна дата е обявена за паметник на културата с национално значение. Вървейки из калдъръмените улични на Созопол ще се натъкнете и на множество малки параклиси, оформящи неповторимия облик на града.

Извисяващ се на скалистия бряг и спуснал тежка котва в опияняващите води на Черно море, хилядолетия наред Созопол ревниво пази и развива своите културни традиции, орисан да остане завинаги „Вечният град на България”.

Официален сайт на Община Созопол – www.sozopol.bg
Facebook – @MunicipalityOfSozopol
Instagram – @sozopol_municipality YouTube – Sozopol Municipality Official / Община Созопол

Сподели публикацията